Izrada najvećeg rečnog tankera na svetu se odvija u – Zrenjaninu

Mobilnost

Foto: Grad Zrenjanin

Pomoćnik gradonačelnika Dragan Ćapin obišao je nedavno zrenjaninsko Brodogradilište “Begej Šipjard” gde se radi na izradi najvećeg rečnog tankera na svetu.

U tom brodogradilištu trenutno je zaposleno 160 radnika, a po rečima direktora Marka Gudovića, svi oni su iz Srbije i u planu je da se broj zaposlenih poveća na čak 250.

On je, govoreći o izradi tog rečnog tankera rekao da će plovilo, čiji je naručilac naftna kompanija “Šel”, biti dužine 135 metara, težine 855 tona i da će zbog toga biti rađen iz dva dela.

Očekuje se da će brod biti dovršen i porinut u brodogradilištu “Šipjard Bomeks 4M” u Perlezu.

Zaposleni na izradi tog broda, od kojih su neki i radnici nekadašnjeg Brodogradilišta “Begej” koje je otišlo u stečaj, ne kriju zadovoljstvo zbog ponovnog oživljavanja brodogradnje u njihovom gradu.

Foto: Grad Zrenjanin

„Rubikon Šiping Kompani“ iz Beograda postalo je vlasnik imovine Brodogradilišta „Begej“ u stečaju 2016. godine kada je odluku o tome doneo Odbor poverilaca prihvativši ponudu „Rubikona“ čija je vrednost bila 96 miliona dinara.

Pored brodogradilišta “Begej”, kompanija “Rubikon” od novembra 2019. godine poseduje i Brodogradilište “Bomeks”, koje su takođe kupili iz stečaja, i uz ta dva brodogradilišta, trenutno u Evropi ne postoji kompanija sa većim kapacitetom za proizvodnju plovila.

Izvor: Grad Zrenjanin