Izmešta se deo korita reke Peštan u Lazarevcu

Vesti | Srbija

Milorad Grčić, v. d. direktora Javno preduzeća „Elektroprivreda Srbije” obišao je radove na izmeštanju dela korita reke Peštan u Lazarevcu, koji se izvode u sklopu projekta otvaranja novog kopa „Polje E“ u Rudarskom basenu „Кolubara“.

Foto: EPS

On je naglasio da se radovima u koje EPS investira 1,1 milijardu dinara stvaraju preduslovi za otvaranje „Polja E“ koje leži na oko 450 miliona tona uglja i zato je ovaj projekat jedan od najvažnijih za „Кolubaru“ i EPS.

„U toku je izmeštanje 3,8 kilometara toka reke Peštan. Radovi uveliko teku, bilo je malo problema u početku zbog vremenskih nepogoda, međutim sada je više od polovine predviđenih radova realizovano“, rekao je Grčić i dodao da se paralelno sa izmeštanjem korita reke Peštan gradi i pristupni put dužine pet kilometara, kao i most dužine 50 metara koji će prelaziti preko novog korita.

Ovaj projekat je veoma važan, ali i složen.

On je podsetio i da je pre nekoliko godina na taj način izmeštan tok reke Кolubare, te da radove izvode firme „Hidrotehnika” i „Hidrotan”.

Prema Grčićevim rečima, zbog složenosti posla, trenutno se izvodi prva faza i uslediće izmeštanje još jednog dela reke Peštan.

„Кada taj projekat bude završen, stvoriće se uslovi za otvaranje polja E u Rudarskom basenu „Кolubara“ koje ima oko 450 miliona tona uglja ispod zemlje. Zbog toga je, u smislu energetike i stabilnosti proizvodnje električne energije proizvodnje uglja, ovaj projekat izuzetno važan“, rekao je Grčić i naglasio da je proizvodnja električne energije prevashodno bazirana na proizvodnji koja koristi ugalj i da to čini dve trećine srpske struje. Zato su Кolubara i kop „Drmno“ u Кostolcu od velike važnosti za proizvodnju struje i zato dajemo i nastavićemo da dajemo na značaju rudnicima i rudarima.

Prvi čovek EPS je najavio i da će za nekoliko nedelja obići još jedan važan projekat EPS-a, a to su radovi na izmeštanju Ibarske magistrale u dužini od sedam kilometara.

Milisav Pajević