Izložba „Kad priroda priča“

Vesti | Region

U Prirodnjačkom muzeju Crne Gore otvorena je izložba „Kad priroda priča”, a događaj je upriličen u sklopu manifestacije Dani noć muzeja, kojom je obuhvaćeno 13 crnogorskih gradova.

Foto: Ministarstvo kulture Crne Gore

Izložbu je otvorio ministar kulture Aleksandar Bogdanović, koji je istakao kako izložba daje uvid u prirodnu posebnost crnogorskog podneblja.

„U najmanju ruku je nerealno da svet prepozna značaj našeg prirodnog potencijala ako mi sami nismo upoznati sa njim do kraja, a pre svega – ako se prema njemu ne odnosimo sa posebnom odgovornošću.

Zato Prirodnjački muzej sa svojim zbirkama jeste mesto koje mora imati jednu od važnijih uloga u procesima informisanja i edukovanja, ali i mesto koje će svojim programima usmeravati javno mnjenje ka aktuelnim problemima očuvanja prirodne baštine„, kazao je on.

Direktorka Prirodnjačkog muzeja Lidija Polović kazala je da svaka od zbirki ima prigodnu priču, koja je uvod u beskrajni roman, čija se radnja proteže u bogatu prošlost, sadašnjost i budućnost Crne Gore i ima samo jedan cilj, da prenese poruku da je očuvana priroda važan preduslov moći i prosperiteta države i njene kulture.

Izložba „Kad priroda priča” predstavlja svojevrstan prikaz, kako fosilnih tako i recentnih predstavnika živog sveta sa područja Crne Gore. Njome je objedinjen materijal iz svih 15 zbirki Prirodnjačkog muzeja, zahvaljujući čemu posetioci imaju priliku da se upoznaju sa bogatstvom biodiverziteta i geodiverziteta Crne Gore.

Autori izložbe su Marko Karaman, Snežana Dragićević, Lidija Polović, Natalija Čađenović, Nada Bubanja, Snežana Vuksanović, Goran Ćulafić, Suzana Malidžan, Ilinka Ćetković, Čeda Ivanović, Andrej Vizi, Vera Biberdžić, Katarina Burzanović, Branka Tomović i Dubravka Bešić.

Milisav Pajević