Izgradnja vodovodne mreže u selu Bačina kod Varvarina

Vesti | Srbija

 

Foto: Opština Varvarin

Foto: Opština Varvarin

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić obišao je juče radove na izgradnji vodovodne mreže u selu Bačina kod Varvarina, koji se finansiraju sredstvima budžetskog Fonda za lokalne samouprave.

Ružić je istakao da je za realizaciju važnih projekata za lokalne samouprave ove godine opredeljeno 320 miliona dinara, da se kroz Fond za lokalne samouprave finansiraju tri vrste projekata, a jedan od njih je izgradnja sekundarne mreže u Bačini, koja ima 646 domaćinstava i više od 2.500 stanovnika.

Realizacijom tog projekta, vrednog devet miliona dinara, Bačina će prvi put dobiti zdravu pijaću vodu, a u narednom periodu resorno ministarstvo će sagledati na koji način bi moglo da pomogne da još četiri naseljena mesta u varvarinskoj opštini budu u sistemu vodosnabdevanja.

– Projekat vodosnabdevanja sa jezera Ćelije, koji je započet još 1994. godine i vredeo je više od deset miliona evra, sada se završava i konačno će i žitelji ovog mesta imati snabdevanje vodom koje je dostojno 21. veka, poručio je Branko Ružić.

Predsednik opštine Varvarin Vojkan Pavić poručio je da se, za razliku od Ćićevca, Varvarin još nije priključio na regionali sistem vodosnabdevanja sa akumulacionog jezera Ćelije, da je u većini naseljenih mesta u toku izgradnja sekundarne mreže i po završetku tih radova uslediće priključenje na regionalni sistem.

Pavić je istakao da se uporedo sa vodovodnom radi i na izgradnji kanalizacione mreže, što je problem ne samo u varvarinskoj opštini, već i u mnogim selima u Srbiji.

U Bačini se meštani sada vodom snabdevaju sa individualnih bunara, a veći deo stanovništva po zdravu pijaću vodu odlazi u okolna mesta.

Milisav Pajević