Izgradnja toplovoda Obrenovac – Novi Beograd mogla bi da počne već u junu

Foto-ilustracija: Pixabay

Posle sastanka Radne grupe za praćenje aktivnosti na realizaciji Projekta “Toplovod Obrenovac – Novi Beograd”, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, rekla je da bi izgradnja toplovoda mogla da počne već u junu ove godine.

Projekat  vredan 194 miliona evra će omogućiti povećanje energetske efikasnosti, korišćenje novih energenata, kao i da se toplotna energija dobija po nižoj ceni.

Beograd je najveći grad u Srbiji i veoma je važno da njegov energetski bilans bude održiv i da se povećava energetska efikasnost. Ovaj projekat, između ostalog, uključuje izgradnju 28 kilometara toplovoda i četiri pumpne stanice”, rekla je Mihajlovićeva.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da će projekat omogućiti da se topla voda koja se trenutno baca u Savu, i zbog koje je reka za nekoliko stepeni toplija, koristi za grejanje, što će pored sigurnog snabdevanja toplotnom energijom imati i pozitivan uticaj na životnu sredinu.

Za ovaj projekat u januaru 2020. godine je potpisan ugovor sa izvođačem, kineskom kompanijom „Pauer konstrakšen korporejšenn of Čajna“, a investitor će biti Grad Beograd.

Što se energetske efikasnosti tiče iz budžetskog fonda Srbije izdvojeno je 500,24 miliona dinara za unapređenje energetske efikasnosti za 2021. godinu. Prema planu nadležnih izdvojena sredstva mogu se koristiti za renoviranje starih objekata, zamenu prozora, postavljanje termičke izolacije, zamenu kotlova za grejanje i drugo.

Unapređenje energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije glavni su prioriteti kada je reč o dostizanju ciljeva koji su utvrđeni strategijom razvoja energetike do 2025. godine.

Trenutno učešće OIE u ukupnoj proizvodnji električne energije približno 24 odsto, a najveći deo čine velike hidroelektrane, dok elektrane koje koriste energiju vetra, sunca i biomase učestvuju četiri odsto. Do 2050. godine Srbija je zacrtala da najmanje 50 odsto energije dolazi iz obnovljivih izvora energije.

Energetski portal