Izgradnja toplo-dalekovoda od Obrenovca do Novog Beograda koštaće oko 170 miliona evra

Vesti | Srbija

 

Foto: JP EPS

Foto: JP EPS

Projekat izgradnje toplo-dalekovoda od Obrenovca do Novog Beograda, kojim će se ovaj deo prestonice grejati toplotnom energijom iz TE „Nikola Tesla A“, pokrenut je posle više od dve decenije.

Tokom posete TENT A, predstavnika JP EPS, Ministarstva rudarstva i energetike, kineske kompanije „Power China“, JKP „Beogradske elektrane“ i lokalne samouprave, istaknuto je da je ovo jedan od najznačajnijih projekata u oblasti energetike koji će se u Srbiji realizovati u narednih nekoliko godina.

– Da bi ovaj projekat zaživeo prethodno je potrebno da se na blokovima A3, A4, A5 i A6 na TENT A izvedu određene tehničke modifikacije uz ulaganje oko 20 miliona evra. Ceo projekat izgradnje toplo-dalekovoda vredan je oko 170 miliona evra. Pored toplifikacije Beograda, za građane Obrenovca važno je da će se, pored povećanja grejnog kapaciteta gradskog jezgra Obrenovca, stvoriti uslovi da, u okviru realizacije ovog projekta, grejanje dobiju i građani mesnih zajednica Zvečka, Krtinska i Urovci, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS.

Prema rečima Zorana Predića, državnog sekretara u Ministarstvu rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije, realizacijom ovog projekta značajno će se povećati energetska stabilnost zemlje i smanjiti uvozna zavisnost pre svega, u oblasti prirodnog gasa.

– U godinama pred nama u energetski sektor će biti investirano nekoliko milijardi evra, u revitalizaciju i izgradnju novih postrojenja u okviru elektroprivrede, kao i u razvoj obnovljivih izvora energije, rekao je Predić.

Ugovor o izgradnji toplo-dalekovoda „ObrenovacNovi Beograd“ sa kineskom kompanijom potpisan je krajem novembra prošle godine, a prvi radovi će, kako je najavljeno, da počnu početkom 2019. godine.

– Projekat toplifikacije Novog Beograda je od istorijskog značaja za daljinsko grejanje u Republici Srbiji, Milorad Grčić je uradio značajnu stvar jer danas svi zajedno pokazujemo koliko je energetski sistem Srbije jedinstven – istakao je Goran Aleksić, direktor JKP „Beogradske elektrane“.

V. d. direktora JP EPS obišao je TENT A sa Goranom Aleksićem, direktorom „Beogradskih elektrana“, Zoranom Predićem, državnim sekretarom ministarstva rudarstva energetike, Miroslavom Čučkovićem, predsednikom opštine Obrenovac i kineskim partnerima.

Milisav Pajević