Izgradnja TE-TO Pančevo biće završena 2019. godine

Srbija

kiril kravcenko pecat.co.rs

Generalni direktor „Naftne industrije Srbije“ gospodin Kiril Kravčenko u intervjuu za „Politiku“ izjavio je da je kompanija NIS u okviru Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma potpisala ugovor za osnivanje nove kompanije „Serbskaya Generaciya“ sa kompanijom „Centraenergoholding“. On je istakao da će novoosnovana kompanija realizovati projekat TE-TO Pančevo, čija izgradnja bi trebalo da počne sledeće godine. Prema njegovim rečima, puštanje u rad ovog postrojenja planirano je za početak 2019. godine.

Gospodin Kravčenko je dodao da će vrednost investicije iznositi oko 140 miliona evra, kao i da će najveći deo investicije obezbediti kompanija „Gasprom energoholding“. Termoelektrana će imati snagu od 140MW, odnosno njena snaga je jednaka električnoj energiji potrebnoj za snabdevanje oko 160 hiljada domaćinstava, a postoji i mogućnost njene proširenja na 208MW.

Novoizgrađena TE-TO Pančevo kao energent će koristiti gas iz domaćih i stranih izvora, a predviđeno je da bude visoko efikasno energetsko postrojenje. Proizvodiće toplotnu i električnu energiju, a istaknuto je da će cena biti konkurentna na tržištu.

Sandra Jovićević

foto: pecat.co.rs