Izgradnja regionalnog dalekovoda počinje 2018. godine

Srbija

dalekovod

Republika Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina imaju u planu izgradnju zajedničkog 400kV dalekovoda koji će povezivati Bajinu Baštu, Višegrad i Pljevlja.

Za potrebe izgradnje dalekovoda u aprilu ove godine operateri prenosnog sistema Srbije, Crne Gore i BiH osnovali su zajedničko preduzeće Centar za koordinaciju sigurnosti. Cilj preduzeća je da razvije neophodne servise propisane evropskim mrežnim pravilima i ENTSO-E internom regulativom.

Izvršni direktor za rad i održavanje sistema u Elektroprenosu BiH gospodin Cvjetko Županić izjavio je da su do sada završeni studija izvodljivosti i glavni projekat, a da je u toku rešavanje imovinsko-pravnih odnosa. Prema njegovim rečima, izgradnja dalekovoda u Bosni i Hercegovini trebalo bi da počne 2018. godine, a biće izgrađena dva kraka – prema Bajinoj Bašti i prema Višegradu koji će zatim ići u Pljevlja. Vrednost dalekovoda u Bosni i Hercegovini biće više od 9,2 miliona evra.

Podsetimo, krajem jula ove godine održan je sastanak između predstavnika Srbije i Crne Gore iz oblasti energetike. Na sastanku je istaknuto da će izgradnja dalekovoda u Srbiji početi 2018. godine, ali da je pre toga neophodno povezivanje na 400kV napon Kraljeva i Kragujevca kako bi se obezbedilo normalno funkcionisanje elektroenergetskog sistema u trenutku izgradnje nove interkonekcije. Takođe je navedeno da će Crna Gora sa Italijom raditi podvodni kabl, a zatim deonicu od Tivta do Pljevlja, kao i da je interkonekcija sa Srbijom nastavak tog projekta.

Vrednost dalekovoda u Srbiji iznosiće oko 48 miliona evra, a u planu je da se polovina projekta finansira uz pomoć grantova Evropske unije.

Sandra Jovićević

foto: estadoblogs.com