Izgradnja prvog vetroparka u Srbiji za tri godine

Svet

DSC08936

Predstavnik Srpskog udruženja za energiju vetra gospođa Ana Brnabić u intervjuu za „Večernje novosti“ istakla je da Republika Srbija ne bi morala da uvozi električnu energiju ako bi posedovala bar jedan vetropark.

Gospođa Brnabić je izjavila da vetroparkovi najveću količinu električne energiju proizvode u zimskom periodu kada je ona i najskuplja, a samo jedan vetropark snage oko 150MW bi mogao da donese Srbiji dobit od oko 250 miliona evra. Ona je dodala da bi izgradnja vetroparkova doprinela energetskoj sigurnosti države, kao i nezavisnosti energetskog sistema.

Direktor Nemačke razvojne banke (KfW) u Srbiji gospodin Jirgen Velšof rekao je da Srbija ima veliki potencijal za proizvodnju električne energije iz vetroparkova, ali investitori ne žele da rizikuju jer im ugovori o otkupu električne energije ne obezbeđuju sigurnost.

Pomoćnik ministra u Ministarstvu rudarstva i energetike gospodin Miloš Banjac ističe da je jedan od najvećih problema taj što investitori žele da im se posao unapred isplati kako bi bili potpuno obezbeđeni. On je podsetio da se sledećeg meseca očekuje novi Zakon o energetici, a u narednom periodu i novi model Ugovora o otkupu električne energije koji će bankama doneti sigurnost za finansiranje vetroparkova.

Gospodin Banjac je dodao i da je do sada izdato 14 energetskih dozvola za izgradnju vetroparkova, kao i da se izgradnja prvog vetroparka u Srbiji očekuje za oko tri godine.

Sandra Jovićević

foto: energetskiportal.rs