Izgradnja novih energetskih kapaciteta u Crnoj Gori pod znakom pitanja

Region

te_pljevlja epcg.co.me

Stručnjaci iz Evropske unije izradili su Stratešku procenu uticaja na životnu sredinu za Nacrt nacionalne strategije o klimatskim promenama do 2030. godine gde je, između ostalog, navedeno da je plan izgradnje hidroelektrane na Morači kontroverzan, da bi prvi blok TE „Pljevlja“ trebalo ugasiti, a stav o izgradnji drugog uskladiti sa politikom Evropske unije.

Kada je reč o izgradnji hidroelektrane na Morači navedeno je da strategija razvoja energetike ne uzima u obzir potencijalne uticaje klimatskih promena na dostupnost vode u budućnosti, a koji bi mogli ugroziti kapacitete proizvodnje električne energije. Istaknuti su i rizici od potencijalnih zemljotresa i klizišta, kao i da Crnoj Gori nedostaje sveobuhvatna strategija za upravljanje vodenim resursima.

U Strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu za Nacrt nacionalne strategije o klimatskim promenama do 2030. godine analizirane su i mogućnosti vezane za proizvodnju solarne energije, energije iz vetra, energije iz biomase i energije iz otpada, kao i mogućnosti održivog prevoza i proizvodnje bio-etanola.

Nacrt nacionalne strategije o klimatskim promenama do 2030. godine i Strateška procena uticaja na životnu sredinu za nacrt nacionalne strategije o klimatskim promenama nalaze se na javnom uvidu do 28. avgusta 2015. godine, do kada svi zainteresovani mogu podneti svoje sugestije i primedbe na ove dokumente.

Više informacija možete pogledati na sledećem linku.

Sandra Jovićević

foto: epcg.co.me