Izgradnja MHE na sistemu vodosnabdevanja u Nišu

Srbija

Niš gradi mini hidroelektrane na vodosistemuProšle nedelje u Gradskoj kući grada Niša održana je prezentacija na kojoj je predstavljen projekat izgradnje mini hidroelektrana na sistemu vodosnabdevanja.

Gradonačelnik grada Niša gospodin Zoran Perišić na prezentaciji je izjavio da je prethodne nedelje potpisan ugovor sa ministrom energetike, razvoja i zaštite životne sredine gospođom Zoranom Mihajlović, a neophodna dokumentacija bi trebalo da bude završena tokom ove godine.

Gospodin prof. dr Živojin Stamenković sa Mašinskog fakulteta u Nišu izjavio je da će na sistemu vodosnabdevanja biti izgrađene dve male hidroelektrane, na lokacijama Vinik i Čukljenik; jedna će biti snage 200kW, a druga 135kW; godišnje će ukupno proizvoditi oko 1,8GWh električne energije. Prof. dr Stamenković istakao je da izgradnja malih hidroelektrana na sistemu vodosnabdevanja neće ugroziti snabdevanje vodom, a obezbediće uštede od oko 20 odsto potrebne električne energije za vodovod.

Ukupna vrednost projekta je oko 280 hiljada evra, a projekat će realizovati Mašinski fakultet u Nišu u saradnji sa Elektronskim fakultetom u Nišu i Javnim komunalnim preduzećem „Naisus“.

S.J.