Izgradnja gasovoda „Južni tok“ biće obustavljena ako se Evropa protivi projektu

Svet | Gas

vladimir putin

U ponedeljak 1. decembra 2014. godine u Ankari u Turskoj održan je sastanak između predsednika Rusije gospodina Vladimira Vladimiroviča Putina i predsednika Turske Redžepa Tajipa.

Predsednik Rusije gospodin Vladimir Vladimirovič Putin izjavio je da će izgradnja gasovoda „Južni tok“ biti obustavljena ako se Evropska unija protivi projektu. On je dodao da Evropska unija vrši pritisak na Bugarsku koja još uvek nije dala dozvolu Rusiji za izgradnju ovog gasovoda. Prema njegovim rečima, investiranje više stotina miliona evra u projekat koji bi mogao da bude zaustavljen u Bugarskoj potpuno je apsurdno.

Gospodin Putin naveo je i da će Rusija sledeće godine smanjiti cenu gasa Turskoj za šest odsto, a najavio je i mogućnost izgradnje gasnog čvora na tursko-grčkoj granici za snabdevanje Evrope ruskim gasom.

Povodom izjave predsednika Rusije da je projekat „Južni tok“ obustavljen, predsednik kompanije „Gasprom“ gospodin Aleksej Miler izjavio je da je projekat izgradnje ovog gasovoda obustavljen i da će „Gasprom“ graditi novi gasovod ka Turskoj. Prema njegovim rečima, novi gasovod bi omogućio transport oko 50 milijardi kubika gasa do čvorišta na grčkoj granici, a njegov ukupni kapacitet je 63 milijardi kubika gasa.

Ministar rudarstva i energetike Republike Srbije gospodin Aleksandar Antić izjavio je da nije dobio zvanično obaveštenje o obustavi projekta „Južni tok“. Prema njegovim rečima, izgradnja ovog gasovoda ne zavisi od Srbije, ali je veoma bitan za njenu energetsku stabilnost.

Sandra Jovićević

foto: tanjug.rs