Izgradili biste vetropark? Evo kako da dobijete vetar u leđa

Foto-ilustracija: Pixabay

Iako nam se čini da vetrovi u Srbiji duvaju žestoko i ponekad nemilosrdno, mi se ipak ne nalazimo u vrhu evropskih zemalja koje imaju izuzetno veliki potencijal iskorišćenja ovog jeftinog i veoma isplativog vida energije. Međutim, postoje oblasti u našoj zemlji na kojima je brzina vetra više nego dovoljna za izgradnju vetroelektrana i tu uglavnom spada košavsko područje, kao što su južni Banat i istočna Srbija.

I dok je brzina vetra prvi uslov za razmatranje ideje o izgradnji vetroelektrane na određenoj lokaciji, a ona zavisi od konfiguracije terena, objekata na tlu i njihove visine, potrebno je uzeti u obzir još jedan veoma važan kriterijum – ukupan broj sati tokom godine kada vetar duva prosečnom brzinom većom od 6m/s.

Budući da se potencijalni investitori u vetroelektrane nadaju da će Vlada Republike Srbije doneti odluku o povećanju kvote koja trenutno iznosi 500MW a važi do 2020. godine, vreme koje im je na raspolaganju trebalo bi da iskoristite za kontinuirano merenje brzine vetra na odabranoj lokaciji u trajanju od barem godinu dana. Ovo je važan korak jer samo na ovaj način moguće je tačno proceniti koliko električne energije bi se proizvelo u planiranoj vetroelektrani.

Ovo su samo neki od saveta za sve investitore koji planiraju da ulože svoj novac u izgradnju vetroparkova. Kompletan tekst – u kome možete pronaći izuzetno korisne podatke, tabelu, uredbe, mape, izveštaje o energetskom potencijalu vetra, kao i linkove međunarodnih agencija za obnovljive izvore energije sa uporednim prikazom cena turbina u svetu, kao i brojne druge informacije – pročitajte na ovom LINKU.

(Tamara Zjačić)