Izglasano „Ne za MHE“ u blizini Sopotničkih vodopada

Foto: Wikipedia/Marko.zerocool

Na dnevnom redu na jučerašnjoj sednici Opštinskog veća Prijepolja našao se i Plan detaljne regulacije na osnovu koga je planirana izgradnja dve male hidroelektrane „Vir“ i „Lipovica“ u blizini čuvenih Sopotničkih vodopada.

Od osam članova veća, prisustvovalo je njih šestorica – trojica su glasala protiv, a trojica se nisu izjasnila. Okončanjem glasanja je stavljen „veto“ na predlog plana koji je napravio „Andzor inženjering“ iz Novog Sada po zahtevu naručioca „HIDROPOWER BGD“.

Lokalno stanovništvo je nezadovoljstvo zbog izgradnje elektroenergetskih objekata na Sopotnici izrazilo na javnoj raspravi polovinom novembra prošle godine. Smatraju da bi hidroelektrane narušile biljni i životinjski svet reke, ali i lepotu tamošnjih vodopada.

Uredbom Vlade Republike Srbije, slapovi Sopotnice su krajem 2005. godine proglašeni za spomenik prirode. Reka se nalazi u istoimenom selu na oko 1.000 metara nadmorske visine. U izvorišnom delu, pravi nebrojene manje vodopade sa kojih se voda sakuplja u tri veća toka. Vodopadi koji od njih nastaju, visoki više od 20 metara, privlače najviše meštana i posetilaca. Voda reke Sopotnice je pitka. Zanimljiva turistička atrakcija Sopotnice su i vodenice i valjarice, gde se nekada mlelo žito i valjala sukna.

Jelena Kozbašić