Izdvajanje ugljenika: Nova tehnika koja može pretvoriti ugljen dioksid u gorivo

Foto: pixabay

Nova metoda proizvodnje sinteznog plina mogla bi smanjiti korišćenje fosilnih goriva.

Naučnici iz američkog ministarstva energetike otkrili su novi, efikasniji način da pretvore nusproizvode ugljen dioksida u gorivo.

Ugljen dioksid se oslobađa prilikom sagorevanja fosilnih goriva i u velikoj meri doprinosi globalnom zagrevanju.

Izdvajanje i skladištenje ugljenika je proces u kome se nusproizvodi sagorevanja fosilnih goriva skladište i time sprečavaju da uđu u atmosferu. Ovaj process razmatran je kao jedan od načina da se ublaži globalno zagrevanje.

Jedna stvar je sprečavala industriju fosilnih goriva da implementira mere skladištenja ugljenika a to je cena. Ono što čini novootkriveni process značajnim jeste upravo to što bi mogao biti primamljiv za industriju jer bi se kao nusprodukt izdvajanja i skladištenja ugljenika dobijao sintetski gas koji bi se kasnije ponovo mogao upotrebiti kao gorivo.

Iako bi i ovako dobijeni sintetski gas imao potencijala da doprinese globalnom zagrevanju ova metoda bi mogla znatno uticati na smanjenje potrošnje fosilnih goriva .

Treba naglasiti da je spomenuto istraživanje bilo probnog tipa i moralo bi se dosta razraditi ako bismo želeli da ga šire apliciramo u industriji. Takođe ovaj novi metod ne bi zamenio potrebu za tradicionalnim skladištenje ugljenika već bi samo omogućio dobijanje veće količine energije iz sagorevanja fosilnih goriva.

Milan Zlatanović