Izabran pobednik tendera za nabavku pametnih brojila

Srbija

pametna brojila naslovi.net

Prema pisanju „Blica“ pobednik EPS-ovog tendera za nabavku pametnih brojila su francuska kompanija „Atos“ i srpska kompanija EWG.

Kako je navedeno, na tender su se prijavile četiri kompanije (Landis&Gir, Indra, Ericsson i Atos), a „Atos“ i EWG dale su najnižu ponudu koja je iznosila 26,7 miliona evra. Istaknuto je i da je tender prošao bez problema, kao i da je u toku postkvalifikacioni test nakon čega će EPS saopštiti konačni rezultat. Očekuje se da ugovor bude potpisan u septembru 2015. godine.

Podsetimo, EPS je sredinom decembra 2014. godine raspisao tender za nabavku pametnih brojila vredan oko 80 miliona evra. Zainteresovani za učešće na ovom tenderu morali su da imaju prosečan godišnji promet u poslednjih pet godina od najmanje 75 miliona evra i da raspolažu sredstvima od bar 25 miliona evra. Osim toga, bilo je potrebno da imaju realizovan bar jedan sličan projekat koji je u funkciji na evropskom tržištu sa minimum 100 hiljada brojila i sistem za upravljanje i skladištenje očitanih podataka sa najmanje 200 hiljada mesta isporuke i pružanja sličnih usluga u proteklih pet godina, navedeno je u tenderu. Ponuđači su morali da imaju i fabrike za proizvodnju pametnih brojila za očitavanje električne energije, kao i da godišnje proizvode bar 250 hiljada komada. Takođe je bilo potrebno da daju garanciju u iznosu od 1,8 miliona evra.

Sandra Jovićević

foto: naslovi.net