Ivana Vojinović: Vlada Crne Gore radi na sanaciji crnih ekoloških tačaka

Vesti | Region

Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore

Danas je dvadeset sedam godina otkako je Crna Gora proglašena ekološkom državom.

Tim povodom je generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu, Ivana Vojinović, gostujući u Jutarnjem program TVCG, istakla da se već sada može reći da je unapređen dijalog sa susednim državama, kao i da je kreiran normativno pravni okvir u cilju zaštite i unapređenja životne sredine.

Mnogo toga je urađeno, a ciljevi su jasni istakla je Vojinović.

– Izgrađene su dve regionalne deponije u Podgorici i Baru, izgrađena je prateća infrastruktura u oblasti upravljana otpadom. Vlada Crne Gore je vrlo ozbiljno i visoko na listi prioriteta postavila rešavanja pitanja opasnog industrijskog otpada. Vođeni dobrim primerom sanacije jalovišta u Mojkovcu, mi smo se kreditno zadužili kod SB i ta se sredstva se efikasno koriste za sanaciju crnih ekoloških tačaka, kazala je Vojinović.

Među pet crnih ekoloških tačaka, rešava se problem odvoza grita u brodogradilištu u Bijelo, u 2019. Počeće sanacija deponije Maljevac, jalovišta Gradac, a kako kaže Vojinović na pragu smo koncepta rešavanja problema crvenog mulja u okviru KAP-a.

Deklaracija o ekološkoj državi Crnoj Gori usvojena je na sednici republičkog parlamenta koja je održana na otvorenom na Žabljaku 20. septembra 1991. godine.

U deklaraciji je bilo definisano strateško opredeljenje te zemlje da usvaja i primenjuje najviše standarde i norme iz oblasti zaštite životne sredine, očuvanja prirode i ekonomskog razvoja na principima ekološki održivog sistema.
Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma kazali su da je Crna Gora opedeljena da se razvija kao ekološka država i istrajna je u svom ekološkom pravcu.

Ekološki pokret Ozon pozvao je sve građane ekološke države Crne Gore da, koristeći prava garantovana Ustavom, zakonima i potvrđenim međunarodnim ugovorima, sačuvaju tu najbolju razvojnu šansu, ugroženu višedecenisjkim pogrešnim politikama i neefikasnim radom sve tri grane vlasti.

Milisav Pajević