Italija zaustavlja ilegalni izvoz otpada u Maleziju

Vlada Italije tražila je da se zaustavi ilegalni izvoz plastičnog otpada u Maleziju. Italija je šesti najveći izvoznik plastičnog otpada u ovu zemlju jugoistočne Azije.

Kina je 2017. godine sprovela zabranu unošenja otpada iz drugih zemalja i od tada je uvoz u Maleziju porastao.

Foto-ilustracija: Unsplash (Bas Emmen)

Nedavno je sprovedeno istraživanje o negativnom uticaju na životnu sredinu i zdravlje zemlje koja već dugo predstavlja „svetsku deponiju“ i rezultati su naveli mnoge zemlje da odustanu od ove prakse. Pritom predstavnici Grinpisa u Italiji otkrili su da su gotovo polovinu otpada koji je od januara do septembra prošle godine ova zemlja poslala Maleziji primile kompanije koje ne posluju legalno.

Zakon Evropske unije predviđa da članice mogu da izvoze plastičan otpad u zemlje van EU samo ukoliko je recikliran, a kompanije koje se bave reciklažom moraju da se pridržavaju svih evropskih standarda.

Najavljeno je i da će oni koji se bave ilegalnom trgovinom plastikom snosiće posledice.

Veliki problem predstavlja nedostatak kapaciteta za reciklažu zemalja koje primaju otpad. Kao posledica, javlja se i odbacivanje i paljenje velikog dela plastike, što zagađuje vazduh i zemljište. Primetan je i povećan broj respiratornih problema u mestima u kojima se nalaze ilegalne fabrike u kojima se plastični otpad tretira na ovaj način.

Ujedinjene nacije su nakon Bazelske konvencije sklopile sporazum kojem je cilj da ograniči isporuke plastike koja se ne može reciklirati za siromašne zemlje.

Od 2021. godine zemlje izvoznice moraće da dobiju saglasnost vlada zemalja koje primaju kontaminirani, mešani ili reciklirani plastični otpad.

Iako proizvođači plastičnog otpada snose odgovornost gde će taj otpad na kraju završiti, ukoliko prime dokument na kojem se potvrđuje da je otpad recikliran, biće pravno bezbedni, što dodatno otežava posao „ulaska u trag“ ilegalnom transportu plastičnog otpada.

Jelena Cvetić