Italija kaznila VW sa pet miliona evra zbog manipulacija

CO2_0DqBNEBoSqNemačka automobilska kompanija Folksvagen (VW) je kažnjena sa pet miliona evra u Italiji zbog dezinformisanja kupaca u vezi sa emisijom izduvnih gasova, saopštio je italijanski regulator za zaštitu konkurencije, prenosi Tanjug.

Nemačka kompanija je, kako je saopšteno, kažnjena zbog nezakonitih poslovnih praksi, pošto je u 11 miliona dizel automobila širom sveta ugradila softver koji je prikazivao lažne rezultate na testovima izduvnih gasova, prenosi agencija Frans pres.

Kazna je povezana sa reklamama VW-ovih vozila u Italiji od 2009. godine u kojima su prikazivani lažni rezultati na laboratorijskim testovima, dodaje se u saopštenju regulatora.

VW, koji poseduje 12 brendova, od „audija“ do „poršea“, „lamborginija“, „škode“ i SEAT-a, upao je u septembru prošle godine u najveću krizu do sada, kada je u javnost isplivalo da je u 11 miliona vozila širom sveta ugradio softver za manipulacije vrednostima izduvnih gasova.

Nemačka kompanija je u junu pristala na nagodbu sa američkim vlastima i vlasnicima VW-ovih vozila u SAD i na odštetu u iznosu od 14,7 milijardi dolara, podseća AFP.

Izvor: tanjug.rs

Vesna Vukajlović