Istaknuti borci za očuvanje naše planete stradali u padu etiopskog aviona!

Vesti | Svet | Održivi razvoj

U nedelju, 10. marta, šest minuta nakon poletanja, srušio se avion prevoznika iz Etiopije Etiopijan erlajns. Život je izgubilo svih 149 putnika i osmoro članova posade. Za sada nisu utvrđene okolnosti i uzroci nesreće, ali su mnoge vazduhoplovne kompanije i države odlučile da iz upotrebe privremeno povuku spornu letelicu Boing 737 MAX 8 radi pooštrenih mera predostrožnosti. Među njima se nalazi i Etiopijan erlajns. Crna kutija bi trebalo da ponudi razrešenje misterije. Predvodnici istrage biće etiopska preduzeća i avijacija, a uključiće se i proizvođač aviona i nekoliko međunarodnih tela.

Foto-ilustracija: Pixabay

Vazduhoplov se iz prestonice Etiopije Adis Abebe zaputio ka glavnom gradu Kenije Najrobiju.

Stradali putnici su bili stanovnici ukupno 35 zemalja, a najviše žrtava (32) bilo je iz Kenije. U crno su zavijene i Kanada (18 poginulih), Etiopija (9), Kina (8), Italija (8), Sjedinjene Američke Države (8), Francuska (7), Ujedinjeno Kraljevstvo (7), Egipat (6), Nemačka (5), Indija (4), Slovačka (4), Austrija (3), Rusija (3), Švedska (3), Izrael (2), Maroko (2), Poljska (2), Španija (2), Belgija (1), Džibuti (1), Indonezija (1), Irska (1), Mozambik (1), Norveška (1), Ruanda (1), Saudijska Arabija (1), Sudan (1), Somalija (1), Togo (1), Uganda (1), Jemen (1), Nepal (1), Nigerija (1) i Srbija (1). Jedna osoba putovala je sa pasošem Ujedinjenih nacija.

Mnogi od njih su krenuli na konferenciju Programa Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine koja je otvorena juče u Najrobiju u senci nesrećnog događaja. Ujedinjene nacije su saopštile da je među poginulima bilo dvadeset dvoje članova njihovog osoblja. Pet hiljada delegata je, na početku okupljanja, odalo poštu umrlima minutom ćutanja. Pored toga, zastave Ujedinjenih nacija su u znak žalosti spuštene na pola koplja.

Domaći mediji su preneli da je ukrcavanje na avion tog dana koštalo života našeg državljanina Đorđa Vdovića koji je radio u okviru Svetskog programa za hranu, ogranka Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu.

Bio je i dugogodišnji spasilac Gorske službe spasavanja koja se od njega oprostila rečima: „Kao prvi portparol Gorske službe spasavanja, upoznao je Srbiju i svet sa našim radom i proširio vidike nekim novim generacijama, koje su danas deo naše Službe. Kao mladić sa svega 21 godinom, pristupio je GSS-u i od tada uvek bio spreman da nesebično pritekne u pomoć svima. Danas, više od tri decenije kasnije, prestao je da se odaziva na poziv u pomoć.“

Vdović nije bio jedini dobrotvor na letu ET302. Pored njegovih kolega iz Svetskog programa za hranu, za Najrobi su išli i pripadnici Razvojne agencije Ujedinjenih nacija, Visokog sekretarijata Organizacije ujedinjenih nacija za migracije, Međunarodne organizacije za migracije i Crvenog krsta Norveške, predstavnici nevladinih organizacija i medija, stručnjaci za zaštitu životne sredine i diplomate, ali i turisti.

Jelena Kozbašić