Istaknut značaj pošumljavanja Beograda

Srbija

Foto: beograd.rs

U Beogradu na Bežanijskoj kosi JKP „Zelenilo – Beograd” organizovalo je tradicionalnu akciju sadnje jelki sa busenom koje su građani posle proslave novogodišnjih praznika predali ovom preduzeću. U akciji su, zajedno sa stanovnicima Novog Beograda, učestvovali i vršilac dužnosti gradskog sekretara za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Ivana Vilotijević je upozorila da se svake godine poseče veliki broj jelki i zato već nekoliko godina unazad promovišemo akciju kupovine jelki sa busenom kako bismo ih nakon toga vratili prirodi. Ovo je deo obaveze koju imamo prema generacijama koje dolaze iza nas. Želimo da ostavimo Beograd kao zeleni grad i da naučimo decu da vole svoj grad i neguju prirodu kako bismo imali kvalitetan vazduh, vodu i hranu. Od kako je 2011. godine Skupština Grada Beograda usvojila Strategiju pošumljavanja Beograda, Sekretarijat za zaštitu životne sredine ovakve akcije smatra implementacijom donete strategije. Svake godine priključujemo se pozivima upućenim građanima da doniraju svoje jelke sa busenom i na taj način iskažu individualnu odgovornost prema životnoj sredini.

Ministar Antić podsetio je da je od usvajanja gradske strategije pošumljeno više od 750 hektara sa više od 200.000 stabala. Apelujemo na sve Beograđane i pozivamo ih i ove godine da prestanu sa kupovinom sečenih jelki i da njihov izbor budu jelke sa busenom koje kasnije u saradnji sa „Zelenilom” treba vratiti prirodi. Beograd ima značajne mogućnosti da bude još zeleniji grad, po svakom stanovniku trenutno ima oko 19 kvadrata zelene površine, a mi želimo da se taj prosek podigne na 25 kvadrata. Za tako nešto potrebno je da se svi uključimo i budemo deo velike akcije koju Grad Beograd, njegov Sekretarijat za zaštitu životne sredine i JKP „Zelenilo – Beograd” čine u pravcu da naš grad bude što zeleniji.

Uz prisustvo „Zelene patrole”, dece iz PU „11. april”, koja su na licu mesta učila o značaju očuvanja životne sredine, posađeno je ukupno 30 jelki koje su poklonili sugrađani sa Novog Beograda. U prethodne dve akcije koje je organizovalo ovo gradsko preduzeće ukupno je zasađeno oko 70 jelki sa busenom.

izvor: beograd.rs

Sandra Jovićević