Ispuštena zagađena tečnost u kanalizaciju kod Rumenke, usledio apel za veću obazrivost

Vesti | Srbija

Foto: Vodovod i kanalizacija Novi Sad

Na ulivnom bazenu prečistača otpadnih voda u Rumenki, juče se pojavilo oko pola kubika zauljene tečnosti, najverovatnije mašinski prerađenog ulja. Brzom reakcijom radnika JKP „Vodovod i kanalizacija“ iz Novog Sada, ta zagađena materija je uspešno ukloljena iz bazena, u spremnik za pražnjenje septičkih jama. Srećom, količina nije bila velika, pa su zaposleni imali gde da je lageruju, da ne bi tako toksična otišla u Kanal DTD.

Ovakve zagađene tečnosti mogu da oštete prečistač i trajno ugroze njegov rad, pogotovo ako se pojave u većim količinama. Postrojenje u Rumenki postoji nekoliko godina i prvi put se dešava da je neko iz ovog prigradskog naselja direktno u kanalizaciju prosuo ovakvu materiju koja se svakako ne odlaže u kanalizacioni sistem.

Foto: Vodovod i kanalizacija Novi Sad

JKP „Vodovod i kanalizacija“ ima postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i u Kovilju i Stepanovićevu, pa očekuju da će žitelji ovih naselja biti i ubuduće obazrivi. Takođe, poremećaj u radu malih prečistača može da izazove i direktno spajanje oluka s objekata na fekalnu kanalizaciju, koje pritom prouzrokuje plavljenja javnih površina tokom obilnijih padavina, što nije redak slučaj u prigradskim naseljima.

Slučaj je prijavljen nadležnim službama, a JKP „Vodovod i kanalizacija“ još jednom apeluje na sve sugrađane, preduzeća i kompanije da ne ispuštaju tečnosti i bacaju predmete u kanalizaciju, kojima tu nije mesto ni po jednom osnovu. Takvi necivilizovani potezi mogu da dovedu do ozbiljnih problema, pa čak i katastrofa, kojih pojedinci nisu ni svesni jer da jesu, ne bi to radili, upozorilo je ovo javno-komunalno preduzeće.

Izvor: Vodovod i kanalizacija Novi Sad