Isporuka generatora za HE „Brežice” u Sloveniji

Region

he-breziceKonzorcijum koji čine slovenački proizvođač energetske opreme „Litostroj Pauer“ (Litostroj Power) i „Končar–Inženjering za energetiku i transport“ (KET) ugovorio je isporuku hidroenergetske opreme za hidroelektranu „Brežice” u Sevnici u Sloveniji.

Ugovor o isporuci tri generatora, pojedinačne snage 21,5 MVA, potpisali su 16. decembra direktor hidroelektrarne na Savi (HESS) Bogdan Barbič i u ime konzorcijuma direktor „Litostroj”-a Drago Fabijan. Pored toga što će proizvesti i usporučiti generatore, oni će ih montirati i pustiti hidroelektranu u rad. Vrednost ugovora je 36,5 miliona evra, pri čemu je 24,2 miliona evra udeo (Litostroj Power), a 12,3 miliona udeo (KET).

Inače kanadsko predstavništvo (Litostroj Hydro) ovog slovenačkog proizvođača hidroenergetske opreme (Litostroj Power) nedavno je dovršilo radove na izgradnji kanadske hidroelektrane (Kwoiek Creek) u Britanskoj Kolumbiji.

Hidroelektrana „Brežice” biće peta hidroelektrana na donjem toku Save sa instaliranom snagom od 50,7MW, prosečnom godišnjom proizvodnjom od 168GWh, regulacijskom snagom oko 21MW, i instalisanim protokom 500m3/s. Pri planiranju izgradnje ove hidroelektrane u obzir je uzeto i očuvanje poplavne sigurnosti, očuvanje retenzijskih poplavnih površina, uvažavanje međunarodnih dogovora odvoda reke Save, kao i dodatna zaštita naselja na obalama.

Doprinos slovenačkom energetskom sistemu od HE „Brežice” biće oko 1 odsto godišnje proizvodnje električne energije.

S.J.
B.R.
Foto: he-ss.si