Ispitivanje odgovornosti i uzroka neispravne vode za piće u Užicu

uziceAntikorupcijski tim Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine ispitaće odgovornost male hidroelektrane na jezeru Vrutci kod Užica u zagađenju pijaće vode, odnosno detalje dokumentacije o dobijanju vodne dozvole iako je mišljenje JPP „Srbijavode” bilo negativno, a zatim i detalje o trajanju upotrebne dozvole nakon oduzimanja vodne dozvole 1. aprila prošle godine, saopštila je ministar energetike Zorana Mihajlović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Ovaj slučaj pokrenuo je detaljniju istragu o ishodovanju dozvola svih malih hidroelektrana u Srbiji u proteklih šest godina kako bi se izbegli problemi kao što je neispravnost vode za piće u Užicu.

Ono što je sigurno uzrokovalo zagađenje vode jeste nelegalna i divlja gradnja koja je dodatno smanjila nivo jezera Vrutci, u slučaju ove male hidroelektrane za 7 metara, izjavila je Mihajlović.

Poznato je da Rеpublička dirеkcija za vodе izdaje vodne dozvole, a inspеkcija po samom istеku dozvolе nalaže da sе u roku od 60 dana ista dozvola pribavi kako bi se nastavio nesmetan rad hidroelektrane. Sada se od ove direkcije očekuje da hitno dostavi izveštaj u vezi ove male hidroelektrane, u vlasništvu kompanije „Didži tеhnolodži“.

Prema rečima ministra energetike, vodoprivredni inspektor opštine Užice izašao je na teren 27. decembra i tada je naložio da ova mala hidroelektrana pribavi vodnu dozvolu u propisanom roku.

Iako ta mala hidroelektrana ima status povlašćenog proizvođača električne energije, problem je nastao kada je opština izdala upotrebnu dozvolu bez postojeće vodne dozvole. Ministar Mihajlović je najavila da će se preispitati ova upotrebna dozvola na osnovu koje će se uskratiti rešenje o statusu povlašćenog proizvođača električne energije ove MHE i zatražiti naknada troškova.

Podsetimo, u Užicu je od 26. decembra zvanično neispravna voda za piće iz gradskog vodovoda nakon što su se još 14. decembra u hidroakumulaciji jezera Vrutci razmnožile alge opasne po zdravlje. Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine prvo je reagovalo na pojavu toksičnih algi u jezeru Vrtci. Republička inspekcija za zaštitu životne sredine 14. decembra obavestila je Zavod za javno zdravlje iz Užica, a odluka o zabrani korišćenja ove vode za piće i pripremu hrane doneta je 26. decembra. Zbog toga je u Užicu uvedeno i vanredno stanje. Inače, dugotrajna izloženost toksinima iz algi može delovati toksično na jetru i nervni sistem, kao i na kožu i sluzokožu.

U saopštenju Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine navodi se da je Agеncija za zaštitu životnе srеdinе, na zahtеv Vodoprivrеdnе inspеkcijе, uradila uzorkovanjе vodе iz jеzеra, a rеzultati ćе biti poznati u narеdnih nеkoliko dana, zbog trajanja hеmijskih analiza.
Rezultati Instituta „Batut“ o ispitivanju uzoraka vode u Užicu nakon tretmana hlor dioksidom, sa postrojenja Cerovića brdo iz distributivne mreže za piće, kažu da nije došlo do značajnog smanjenja prisustva algi, a iz neprečišćenog uzorka vode iz distributivne mreže da je došlo do povećanja broja ćelija algi. 5. januara poslate su analize Federalnom birou za kontrolu životne sredine i vodosnabdevanja Republike Nemačke, koji je referentna laboratorija Svetske zdravstvene organizacije.

Preduzete su i hitne mere za snabdevanje vodom prioritetnih korisnika poput bolnica, domova, obrazovnih ustanova i stanovništva iz cisterni, a sutra počinje izgradnja novog alternativnog cevovoda dužine 1,8 km za snabdevanje Užica pijaćom vodom sa Šušičkog vrela u Čajetini. Cevovod, kapaciteta 300 litara u sekundi, će graditi Vojska Srbije i preduzeće „Jedinstvo“, a očekuje se završetak radova do 25. januara.

Dok se ne utvrde sve okolnosti i odgovornosti, tim stručnjaka Instituta „Jaroslav Černi“ iz Beograda radiće na otkrivanju uzroka nastanka algi na akumulaciji Vrtci, koja od 2009. godine nema ni upotrebnu, ni vodnu dozvolu, niti je izvršen tehnički prijem akumulacije.

B.R.