Iskustva drugih zemalja u oblasti vetroenergije dragocena za Srbiju

Srbija

ivan-karic-poljska-090916-f_239x0Član Odbora za zaštitu životne sredine gospodin Ivan Karić učestvuje u radu 26. Ekonomskog foruma, koji se održava od 7. do 9. septembra 2016. godine u Krinjici u Poljskoj.

Karić je jedan od govornika na panelu „Budućnost obnovljivih izvora energije“ i panelu „Održivi razvoj zemalja Karpatskog regiona: saobraćaj, kultura i zaštita životne sredine“. Ekonomski forum organizuje Institut za istočne studije iz Varšave.

Govoreći na panelu „Budućnost vetroparkova“ gospodin Karić je rekao da je u Srbiji izgradnja vetroparkova u začetku. On je istakao da je Narodna skupština Republike Srbije usvojila Strategiju razvoja obnovljivih izvora energije za period od 2015. do 2025. godine, sa projekcijama do 2030. godine, na osnovu koje se očekuje razvoj ovog izvora obnovljive energije. Naveo je i da su iskustva drugih zemalja u korišćenju energije vetra i izgradnje vetroparkova za Srbiju dragocena.

Učesnici 26. Ekonomskog foruma u Krinjici su preko 4.000 predstavnika parlamenata, vlada, poslovnih ljudi i predstavnici akademske zajednice iz skoro svih zemalja sveta.

izvor: parlament.gov.rs

Sandra Jovićević