Iskustva drugih zemalja nam mogu pomoći da ubrzano pređemo put ekološke modernizacije

Srbija | Održivi razvoj

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan otvorio je u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti naučno-stručni skup na temu obnovljivog korišćenja prirodnih resursa u seoskim područjima Srbije.

Tom prilikom ministar je istakao da poljoprivreda spada u red većih zagađivača životne sredine, ali da to ne treba da nas plaši ukoliko tom pitanju pristupimo na odgovoran način. Imamo dosta pozitivnih primera, kako treba razvijati poljoprivredu, koja je za našu zemlju izuzetno važna, na ekološki održiv način. Iskustva drugih nam mogu pomoći da ubrzano pređemo put ekološke modernizacije, naveo je ministar Trivan.

Govoreći o obnovljivim izvorima energije ministar je rekao da Srbija ima velike mogućnosti za korišćenje obnovljivih izvora energije. Samo u biomasi, što poljoprivrednoj, što šumskoj, nalazi se preko 60 odsto od ukupnih potencijala obnovljivih izvora, ali nažalost mi taj potencijal ne koristimo u dovoljnoj meri, naglasio je ministar Trivan.

Kao pozitivan primer koji je uspešno spojio poljoprivredu sa zaštitom životne sredine i obnovljivim izvorima energije ministar Trivan je naveo zemlje poput Nemačke u kojoj su lokalne zajednice uspele da razviju koncept energetski održivih sela.

izvor: ekologija.gov.rs

Sandra Jovićević