Iskustva drugih gradova inspirišu da se Beograd razvija u skladu sa ekološkim standardima

Foto ilustracija: Pixabay

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišao je Energetski centar Forsthaus u Bernu, zajedno sa ambasadorom Republike Srbije u Švajcarskoj, Goranom Bradićem. On je tokom zvanične posete Švajcarskoj posetio Bern i tom prilikom se upoznao sa sistemom spaljivanja otpada koji ujedno smanjuje emisiju štetnih gasova u tom gradu.

„Energetski centar je inovativna kombinacija proizvodnje zelene energije. Gradonačelnik Berna je upoznao moju delegaciju sa ovim efikasnim sistemom  koji smo imali prilike da obiđemo. Sistem je izuzetno efikasan, kako u pogledu proizvodnje energije za daljinsko grejanje tako i u pogledu proizvodnje električne energije“, rekao je Radojičić.

On je istakao da ova elektrana koristi obnovljive izvore energije – otpad i biomasu i podmiruje 30 odsto energetske potražnje grada Berna.

„Beograd želimo da razvijamo u skladu sa konceptom pametnog grada i ekološkog grada koji podrazumeva održivu proizvodnju i racionalno korišćenje električne energije. U skladu sa tim, ovakve posete su veoma značajne kako bismo razvijali potencijalne projekte na osnovu iskustva gradova koji su razvili efikasne sisteme u oblasti energetske potražnje“, dodao je gradonačelnik Radojičić.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući modernoj tehnologiji ova kombinovana elektrana zadovoljava sve ekološke standarde.

„Na osnovu razgovora sa gradonačelnikom Berna i ambasadorom Bradićem mogu da kažem da se svi gradovi suočavaju sa sličnim izazovima koje donose klimatske promene i porast broja stanovnika u urbanim sredinama. Iskustva drugih gradova inspirišu da Beograd razvijamo u skladu sa ekološkim standardima. Naša budućnost je poštovanje ekoloških principa prilikom kreiranja rešenja za razvoj pametnih gradova „, naglasio je Radojičić.

Kako je rekao, razvoj Beograda – dvomilionskog grada, planira se sistematično i strateški.

„To podrazumeva dobru analizu postojećeg stanja i projektovanje sledećih koraka, kao i postavljanje rešenja prema prioritetima. Zaštita životne sredine je visoko na lestvici mojih prioriteta od kada vodim Beograd i zato je važno učiti iz iskustva gradova koji imaju dobra i efikasna rešenja u ovoj oblasti“, poručio je Radojičić.

Izvor: Grad Beograd