Iskorišćenjem prirodnog gasa do smanjenja zagađenja u Sarajevu

Region | Gas

gas

U utorak 15. marta 2016. godine u Sarajevu u Bosni i Hercegovini održan je okrugli sto „Energetska efikasnost i prirodni gas – realno rešenje za čist vazduh u Sarajevu“.

Cilj održavanja okruglog stola bilo je predlaganje mera i pokretanje aktivnosti radi povećanja energetske efikasnosti i zamene zagađujućih energenata ekološkim, a u cilju smanjenja zagađenja vazduha u Sarajevu do početka sledeće grejne sezone.

U okviru skupa rečeno je da je najveći uzrok emisije sumpor dioksida grejanje na ugalj, najveći uzrok emisije nitro oksida je saobraćaj, a ugljen monoksida niska energetska efikasnost. Osim toga, jedan od uzroka zagađenja vazduha je i proširenje grada, jer se građani iz prigradskih naselja uglavnom greju na čvrsta goriva. Kako bi se smanjilo zagađenje vazduha potrebno je okrenuti se drugim energentima, pre svega prirodnom gasu koji ima nižu emisiju ugljen dioksida za 100 odsto u odnosu na ugalj, a 50 odsto kada su u pitanju tečna goriva.

Na skupu je istaknuto i da je oko 90 odsto Sarajeva pokriveno gasnom mrežom, ali samo 60 odsto stanovnika ga koristi za grejanje.

Sandra Jovićević

foto: aers.rs