Iskorišćenjem biomase do uštede od oko 60 miliona evra godišnje

Srbija | Biomasa

vrebalov skupstina vojvodine

U Skupštini AP Vojvodine 11. marta 2016. godine održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljena Međunarodna konferencija „Biomasa – Kako je najbolje iskoristiti?“ koja će biti održana 15. marta 2016. godine u velikoj sali pokrajinskog parlamenta sa početkom u 10 časova.

Potpredsednik pokrajinskog parlamenta gospodin Milivoj Vrebalov izjavio je da se u Vojvodini svake godine spali oko 3 miliona tona biomase, dok se istovremeno uvozi nafta i gas. Kako je istakao, u Vojvodini je kapacitet biomase oko 9 miliona tona, od čega se iskoristi samo oko 7 odsto. On je naveo da ukoliko bi se država više oslonila na obnovljive izvore energije kada je reč o grejanju i proizvodnji električne energije, uštede bi mogle dostići čak 60 miliona evra godišnje, što je skoro na nivou količine proizvedene energije od strane hidroelektrana u Srbiji. Dodao je i da bi se iskorišćenjem biomase otvorila mogućnost za nova radna mesta i pokretanje srodnih delatnosti proizvodnje, a što bi dovelo do zaštite životne sredine i veće energetske nezavisnosti. Istakao je i da je bitno da kompletna proizvodnja biomase, peleta i drugih čistih sirovina ostane u Srbiji i zadovolji domaće potrebe, dok bi se eventualni višak izvozio.

Gospodin Vrebalov je dodao i da je cilj konferencije da se na najbolji mogući način predstave potencijali AP Vojvodine, kako bi se iskoristili na najbolji mogući način. On je predstavio i primer TE-TO u Sremskoj Mitrovici koja je još 2012. godine prešla na iskorišćenje biomase i tako ostvarila uštedu od oko 250 hiljada evra godišnje.

Konferenciju „Biomasa – Kako je najbolje iskoristiti?“ organizuju Skupština AP Vojvodine i Skupština Evropskih regiona.

Sandra Jovićević

foto: skupstinavojvodina.gov.rs