Iran traži od Evrope da ubrza spašavanje nuklearnog sporazuma iz 2015.

Vesti | Svet

 

Foto: Wikimedia/Nanking2012

Iran je saopštio da bi Evropa trebala ubrzati napore na spašavanju Međunarodnog nuklearnog sporazuma iz 2015. između Teherana i svetskih sila otkako ga je američki predsednik Donald Tramp napustio u maju.

– Evropljani i ostale potpisnice (Kina i Rusija) pokušavaju spasiti sporazum, ali je taj proces spor. Treba biti ubrzan. Iran se uglavnom oslanja na vlastite kapacitete kako bi prevazišao nove američke sankcije, izjavio je portparol ministarstva spoljnih poslova Bahram Kvasemi na konferenciji za novinare prenošenoj na državnoj televiziji.

Evropske države bore se da osiguraju da Iran dobije dovoljno ekonomskih poticaja kako bi ga uverile da ostane u sporazumu iz koga su se Sjedinjene Američke Države povukle nakon što je Tramp izjavio da je “duboko manjkav”.

Vašington je uveo nove sankcije Iranu u avgustu, uvodeći restrikcije u njegovoj trgovini zlatom i drugim dragocenim metalima, nabavke u američkim dolarima i njegovoj automobilskoj industriji.

Evropska unija preduzela je mere na suprotstavljanju novim američkim sankcijama, uključujući i zabranu građanima EU da se povinuju sudskim odlukama vezanim za njihove akcije i da traže eventualne odštete od strana koje su se povukle iz ugovora zbog sankcija.

Evropske sile, Kina i Rusija tvrde da će učiniti više da ohrabre svoje kompanije da ostanu angažovane u Iranu. Mogućnost američkih kaznenih mera izgleda, međutim, dovoljno snažna da uvjeri evropske firme da se drže podalje od Irana, prenosi Reuters.

Milisav Pajević