Iran i Total potpisali ugovor

Gas

news-2014-march-total_france_549627456Portal energetika.ba prenosi da su Iranske vlasti potpisale ugovor sa francuskom energetskom kompanijom Total o razvoju velikog gasnog podmorskog nalazišta u Iranu, što je prvi ugovor zvaničnog Teherana sa jednom zapadnom kompanijom od ukidanja sankcija toj zemlji.

Total će predvoditi konzorcijum sačinjen od kineske kompanije China National Petroleum Corporation i iranskog Petroparsa, koji će raditi na razvoju faze 11 gasnog polja „Južni Pars“, prenosi agencija France press.

Vrednost celokupne investicije će, prema rečima predsednika ogranka Totala za eksploataciju i proizvodnju na Bliskom istoku, Stefana Mišela, iznositi 4,8 milijardi dolara, a razvoj i upravljanje projektom bi trebalo da potraje 20 godina.

„Kompanije su pre dva dana u Teheranu potpisale memorandum o razumevanju, a konačan ugovor će biti potpisan početkom naredne godine“, izjavio je Mišel.

To je prvi ugovor takve vrste od ukidanja međunarodnih sankcija Teheranu u januaru, u sklopu nuklearnog dogovora sa vodećim svetskim silama.

Izvor: energetika.ba

Vesna Vukajlović