Irak povećava isporuke nafte Kini, želi veći udeo na tržištu

Svet | Nafta

56095c5b-4a04-461c-9a30-753a0a0a0a64-nafta-previewIrak je povećao kontigent isporuka nafte Kini, SAD i Indiji, kako bi ispoštovao obaveze iz ugovora potpisanih uoči dogovora članica i nečlanica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) o smanjenju proizvodnje radi podizanja cene tog energenta, javlja Rojters.

Iračka naftna kompanija Ojl marketing kompani (SOMO) povećala je kontigent isporuka kineskom Unipeku, najvećem kupcu iračke nafte, za tri procenta na između 40 i 60 miliona barela za svaki kvartal u 2017. godini.

SOMO će, takođe, pod novim ugovornim uslovima isporučiti naftu kompanijama Ekson mobajl, Ševron i indijskom prerađivaču nafte Esar ojl, tvrde izvori upoznati sa situacijom.

Ugovor sa kineskim Unipekom je potpisan pre nego se naftni kartel OPEK, čiji je Irak član, dogovorio sa drugim nečlanicama kartela, predvođenim Rusijom, o smanjenju proizvodnje za čak 1,8 miliona barela nafte dnevno, u nastojanju da se smanji prekomerna globalna ponuda.

„Ukoliko Irak poveća obim isporuka Kini, dok drugi moraju da smanje ili da zadrže na stabilnom nivou, Irak će neizbežno zadobiti novi tržišni udeo“, izjavio je neimenovani trgovac.

Irak je drugi najveći proizvođač nafte unutar OPEK-a posle Saudijske Arabije, i trenutno je trećerangirani u isporukama nafte Kini, posle Rusije i Saudijske Arabije.

Izvor: tanjug.rs

V.V.