Investitor zbog bunta građana odustao od izgradnje MHE na Staroj planini!

Kako prenosi portal Južne vesti, investitor Dragan Josić je odustao od izgradnje mini hidroelektrane na Staroj planini i rekao da više neće nogom kročiti u Pirot.

Foto: Facebook (screenshot)

Josić je u ponedeljak ujutru pokušao da započne radove na izgradnji mini hidroelektrane u staroplaninskom selu Topli Do, ali su se na putu ka ostvarenju njegovog cilja po ko zna koji put isprečili ljutiti građani koji su se sukobili sa njim i radnicima. Između dve strane došlo je i do fizičkog obračuna, čije su posledice kliničko zbrinjavanje nekoliko lica među kojima je bio i sam investitor.

On je medijima rekao da je razočaran reakcijom policije povodom ovog slučaja i najavio tužbu. Prema njegovim rečima, od države će tražiti nadoknadu za izgubljenu dobit i nadoknadu za štetu. „Prvo ću da tužim policiju, a onda ću tražiti nadoknadu od države za izgubljenu dobit i nadoknadu štete. Da mi vrate pare koje sam uložio, jer mi je onemogućeno da gradim mini-hidroelektranu, a državni organi ne preduzimaju ništa povodom toga“, rezignirano je zaključio Josić.

Zoran Stojanović, odbornik u Skupštini Pirota i jedan od aktivista u Toplom Dolu, objasnio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je do incidenta došlo oko 6.30 izjutra kada je Josić, sa obezbeđenjem i oko 18 radnika, došao iz pravca Babinog Zuba na prostor koji nastoji da ogradi i pretvori u gradilište.

„Meštani su se organizovali i nisu im to dozvolili, ali je došlo do čarki“, kazao je Stojanović.

Toplodolci su poručili da će barikada na mostu sa stražama koje traju danonoćno nešto više od mesec dana ostati do ispunjenja obećanja predsednika Srbije o zabrani izgradnje mini hidroelektrana u zaštićenim područjima i dok investitoru ne istekne građevinska dozvola za izgradnju mini hidroelektrane. Prema podacima kojima raspolaže organizacija Odbranimo reke Stare planine, dozvola ističe danas.

Jelena Kozbašić