Investicije EPS-a za razvoj jugozapada Srbije

Vesti | Srbija

Polaganjem kamena temeljca u Tutinu počela je izgradnja nove trafostanice „Elektroprivrede Srbije“ koja će omogućiti priključenje novih korisnika i razvoj privrede u Tutinu i Novom Pazaru.

Foto: EPS

Кamen temeljac za TS 110/35/10 kV vrednu 2,5 miliona evra, položili su Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS, Кenan Hot, predsednik opštine Tutin i Bojan Atlagić, v. d. direktora „EPS Distribucije“.

„Ovo je jedan od najbitnijih dana za budućnost Tutina jer smo položili kamen temeljac za izgradnju trafostanice koja rešava ne samo pitanje snabdevanja Tutina električnom energijom, već trasira put za izgradnju novih objekata, kako stambenih tako i privrednih“, rekao je Milorad Grčić.

Nova trafostanica obezbediće 31,5 megavat snage umesto 13 megavata koje je do sada Tutin imao na raspolaganju iz TS u Novom Pazaru i istovremeno će biti oslobođeno 15 megavata za Novi Pazar.

O značaju novog energetskog objekta govori i to što u Tutinu postoji više od 40 izgrađenih stambenih objekata koji trenutno ne mogu da se priključe na distributivnu mrežu, a na priključenje čekaju dva pogona za proizvodnju peleta i dve toplane.

„Tutin će dobiti više nego duplo veći kapacitet za napajanje električnom energijom. Izgradnjom trafostanice mi trasiramo razvoj Tutina za najmanje narednih pola veka i to je ono što se uklapa u obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i u viziju razvoja cele Srbije“, istakao je Grčić.

Predsednik opštine Tutin Кenan Hot naglasio je da je početak izgradnje trafostanice veliki dan za stanovnike, privrednike, ulagače u Tutin i tutinsku dijasporu.

„Polaganjem kamena temeljca okreće se nova stranica za Tutin ali i za Novi Pazar.

Očekujemo da će privrednici sa boljim uslovima snabdevanja električnom energijom proširiti svoje kapacitete, i da će industrijska zona na 200 hektara u opštini Tutin koja je potpuno uređena, doprineti da se ova opština razvija“, rekao je Hot.

Nova trafostanica u Tutinu poboljšaće sigurnost i kvalitet isporučene energije i smanjiće tehničke gubitke u distribuciji.

Milisav Pajević