Investicija za veću sigurnost i pogonsku spremnost HE „Perućica“

U crnogorskoj HE „Perućica“ montirana su dva nova blok transformatora sa pripadajućom opremom od ukupno pet koliko je ugovoreno sa konzorcijumom koji predvodi zagrebačka kompanija „Končar – distributivni i specijalni transformatori“.

Foto: EPCG

Novi transformatori zamenili su postrojenja istog proizvođača koja su postavljena još 1958. godine i bila u funkciji od samog početka rada „Perućice“. Kompleksan posao zamene trafoa teških oko 45 tona odradile su ekipe firme „Elektrotim“ iz Budve.

Direktor HE „Perućica“ Dragan Čizmović ističe da se radi o kvalitetnoj opremi proizvođača svetskog renomea čiji su proizvodi prisutni i izuzetno cenjeni na svim svetskim meridijanima.

„Zamenom ovih transformatora, dobićemo jednu sigurnost, veću pogonsku spremnost. I radni vek transformatora se produžava za najmanje tridesetak godina. Kad kompletiramo dva transformatora i iduće godine tri, onda ćemo zajedno sa generatorima, koje takođe revitalizujemo, dobiti jednu mnogo sigurniju elektranu nego što je bila do sada“, kazao je Čizmović.

Ugovor o zameni pet blok transformatora vredan je 2,25 miliona evra, 450 hiljada evra po trafou. Pored prva dva koja su montirana, predviđeno je da naredne godine „Končar – distributivni i specijalni transformatori“ isporuči još dva, a 2022. godine i peti blok transformator.

Iz „Končara“, međutim, najavljuju da bi sva tri preostala trafoa mogla biti isporučena već naredne godine, znatno pre ugovorenog roka.

Poštujući odredbe novog Zakona o zaštiti životne sredine, uporedo sa zamenom  postrojenja, preduzeće je izgradilo i uljnu jamu za sve transformatore. Time je Elektorprivreda Crne Gore obezbedila da, u slučaju procurivanja ulja iz trafoa, ne bude ugrožena reka Zeta i životna sredina u neposrednoj blizini najstarije velike elektrane u sistemu EPCG.

Foto: EPCG

U HE „Perućica“, koja je trenutno u planskom zastoju zbog redovnog godišnjeg remonta, od 15. juna, u toku je i kapitalna rekonstrukcija još dve mašine, generatora G3 i G6 koju izvodi kompanija „ATB Sever“ iz Subotice.

U HE „Perućica“, u prethodne dve godine, uspešno su revitalizovane četvrta, peta i sedma mašina, a nakon što ove godine budu obnovljene treća i šesta, tokom 2021. to isto biće izvedeno i na generatorima  G1 i G2. Ugovor je vredan oko 3,5 miliona evra, a njegova realizacija, uz zamenu transformatora i realizaciju projekata u okviru druge faze rekonstrukcije i modernizacije, značiće novu mladost najstarije velike hidroelektrane u Crnoj Gori, navodi se.

Izvor: EPCG