Inventarizacija i geografska interpretacija invazivnih vrsta u Federaciji BiH

Vesti | Region

 

Foto: Federalno ministarstvo zaštite životne sredine i turizma

Foto: Federalno ministarstvo zaštite životne sredine i turizma

Federalna ministarka zaštite životne sredine i turizma Edita Đapo potpisala je prošlog četvrtka sa prodekanom Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Senadom Odžakom ugovor za realizaciju projekta „Inventarizacija i geografska interpretacija invazivnih vrsta u Federaciji BiH“, čiji grant sredstvima finansira Ministarstvo zaštite životne sredine i turizma.

Ovaj fakultet, nakon okončane procedure javnog tendera, odabran je kao najpovoljniji ponuđač, a ukupna vrednost projekta je 82.397,50 KM.

– Ovo je jedan od dobrih primera uspešne saradnje akademske zajednice, visokoškolskih institucija i struke sa institucijama Federacije BiH. Federalno ministarstvo zaštite životne sredine i turizma će, na osnovu rezultata istraživanja i rada definisanih ovim projektom, moći pripremiti kvalitetna zakonska rešenja u domenu očuvanja prirodne biološke raznovrsnosti i životne sredine naše zemlje, kazala je federalna ministarka Edita Đapo.

Ona je istakla da bi Vlada i Parlament Federacije BiH, kao i ostale institucije, trebalo da intenziviraju saradnju sa univerzitetima i akademskom zajednicom što će značiti dobrobit za građane i bolji, efikasniji i transparentniji način rada institucija.

Danas se smatra da invazivne vrste na nekom području, uz direktno uništavanje staništa, predstavljaju najveću opasnost za njegovu biološku raznovrsnost.

Prema podacima IUCN, u Evropi je trenutno zabeženo preko 10.000 stranih invazivnih vrsta, a za 10-15 posto njih se procenjuje da imaju negativne ekološke i ekonomske posledice.

Prema ovom izvoru, štete uzrokovane od stranih invazivnih vrsta, kao i neophodne kontrolne mere za njihovo suzbijanje Evropu koštaju 12,7 milijardi evra godišnje.

S ciljem izrade ove liste i formiranja prateće baze podataka, biće izvršen sveobuhvatan pregled postojeće literature, terenska istraživanja i geografska interpretacija oblasti prostorne distribucije invazivnih vrsta.

Lista će predstavljati osnovu za izradu podzakonskih akata za zaštitu od stranih invazivnih vrsta sa ciljem očuvanja nativnog autohtonog biodiverziteta vrsta i staništa i zaštite staništa i vrsta kao i njihovo očuvanje u Federaciji BiH.

Ovaj projekat je posebno važan za sprovođenje Akcionog plana suzbijanja ambrozije, koja je označena kao potencijalna opasnost po zdravlje stanovništva, saopšteno je iz Federalnog ministarstva zaštite životne sredine i turizma.

Milisav Pajević