Interreg IPA Program prekogranične saradnje Rumunija – Republika Srbija

Srbija

eu-projekti.rs

U Boru je 13. i 14. avgusta 2015. godine održan deveti sastanak Zajedničkog nadzornog odbora IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Republika Srbija (ZNO 2007-2013) i prvi sastanak Zajedničkog nadzornog odbora Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija – Republika Srbija (ZNO 2014-2020).

U okviru sastanaka odobreni su dokumenti koji su potrebni za primenu Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija – Republika Srbija. Očekuje se da prvi poziv za projekte bude objavljen 15. septembra 2015. godine; rok za njihovo dostavljanje trebalo bi da bude 15. januar 2016. godine, a rok za dostavljanje predloga strateških projekata će biti 15. mart 2016. godine. Budžet prvog poziva bi trebalo da bude oko 50 miliona evra.

Evropska komisija odobrila je 6. avgusta 2015. godine realizaciju Interreg IPA Programa prekogranične saradnje. Program će obuhvatiti Timiš, Karač, Severin i Mehedince u Rumuniji i Severno Banatski, Južno Banatski, Srednje Banatski, Braničevski, Borski i Podunavski okrug iz Srbije. Vrednost programa je preko 88 miliona evra, a finansiraće se projekti iz oblasti zaštite životne sredine i upravljanja rizikom, održive mobilnosti i pristupačnosti, održivog turizma i promocije zapošljavanja i osnovnih uslova za jačanje inkluzivnog rasta.

Viće informacija možete pogledati na sledećem linku.

Sandra Jovićević

foto: eu-projekti.rs