Internet iz svemira?

Vesti | Energetska efikasnost | Svet

Aeronautička kompanija Ilona Maska SpejsEks (SpaceX) saopštila je da će sredinom 2020. godine početi da nudi svoj satelitski internet, prenosi portal SpaceNews, a prenosi Nova ekonomija.

Foto-ilustracija: Pixabay

SpejsEks planira da u okviru svog projekta Starlink u nisku orbitu lansira više desetina hiljada mini-satelita, putem kojih bi mogla da obezbedi internet pristup svim stanovnicima planete. Cena najavljene usluge i dalje nije poznata.

Predsednica te kompanije Gvin Šotvel je navela da će lansiranje šest do osam novih tura Starlink satelita omogućiti SpejsEksu da obezbedi internet stanovnicima Sjedinjenih Američkih Država.

Do kraja naredne godine je planirano još 24 lansiranja, a svaka SpejsEksova raketa u orbitu postavlja do 60 mini-satelita.

SpejsEks je još 2015. godine najavila da će započeti sa projektom Starlink, koji bi trebao da bude dodatak postojećem biznis modelu kompanije, koji se zasniva na izradi letelica za putovanje u orbitu i iznajmljivanje istih svemirskim programima pojedinih država.

Kompanija je prošle nedelje zatražila od Međunarodne telekomunikacione unije dozvolu da u budućnosti doda sazvežđe od 30.000 Starlink satelita na postojeće planove za lansiranje ukupno 12.000 satelita koje su odobrili regulatorna tela u SAD.

Astronomi upozoravaju da bi postavljanje više hiljada satelita toliko blizu Zemlje otežalo astronomska posmatranja, zato što bi bili brojniji od golim okom vidljivih zvezda.

Izvor: Nova ekonomija