Intenzivna kontrola klima uređaja u autobusima javnog prevoza Beograda

Vesti | Srbija

Sekretarijat za javni prevoz nastaviće da kontroliše primenu ugovornih odredbi koje se odnose na funkcionalnost klima-uređaja, posedovanje displej-table u vozilu sa brojem i nazivom linije, kao i na higijenu vozila kojim se obavlja prevoz putnika na teritoriji grada Beograda, u skladu sa ugovorima zaključenim sa prevoznicima u vršenju javnog prevoza putnika.

Foto: Grad Beograd

„Očekujemo i tražimo od prevoznika da preuzmu svoj deo odgovornosti prema bezbednosti i zdravlju građana Beograda, kao i da ovih dana ispune najosnovnije obaveze iz ugovora koji imaju sa Gradom Beogradom.

Obaveze su sledeće: da su im vozila kojim prevoze putnike tehnički ispravna, da su rashlađena i čista.

Podrazumeva se da vozila treba da stižu po redu vožnje, kako putnici ne bi bili dodatno izloženi suncu, posebno ako znamo da nemaju sva stajališta nadstrešnice i da ne postoji svugde prirodni hlad gde bi građani mogli da se sklone dok čekaju svoj prevoz.

Kontrole autobusa će trajati do kraja avgusta, a po potrebi će se nastaviti i u septembru ako to budu zahtevali nepovoljni vremenski uslovi“,  izjavio je gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević.

Prema njegovim rečima, tokom današnjeg dana u kontrolu rada klima-uređaja u autobusima biće uključeno i pet patrola Komunalne milicije.

On je dodao da, u slučaju nepoštovanja ugovornih odredbi, Sekretarijat za javni prevoz sprovodi postupak naplate ugovornih kazni i o tome obaveštava prevoznika.

„Posebno obaveštavamo sve prevoznike da će se tokom narednih dana redovno vršiti kontrola ispravnosti i funkcionalnosti rashladnih uređaja u vozilima kako bi putnicima bio omogućen što kvalitetniji prevoz.

Ukoliko dođe do nepoštovanja obaveza, preduzimaće se kaznene mere u skladu sa ugovornim obavezama“, istakao je Vasiljević.

Tokom jula kontrolisano je 712 vozila, utvrđeno 210 nepravilnosti, a ugovorna kazna bila je u ukupnom iznosu od 4.200.000 dinara.

Od 1. do 11. avgusta kontrolisana su 242 vozila, utvrđeno je 60 nepravilnosti, a kazna je 1.200.000 dinara.

Samo tokom proteklog vikenda kontrolisano je 71 vozilo i naplaćena ugovorna kazna od 500.000 dinara.

Milisav Pajević