Insekti kao deo održive dijete

Hrana | Svet | Održivi razvoj

Foto: pixabay

Kako bi se smanjio pritisak na resurse planete Zemlje, u budućnosti će nam biti potrebni alternativni izvori proteina.

Insekti bi trebalo da postanu sastavni deo ishrane kao ekološki prihvatljiva alternativa mesu, navodi se u Izveštaju o otpadu, vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Međutim, ubeđivanje potrošača da prevaziđu svoje “fuj” reakcije biće teško, došli su do zaključka istraživači koji se bave razvojem prehrambenih sistema u budućnosti.

Problem snadbevanja britanskog stanovništva hranljivim i održivim izvorima proteina biće jedan od ključnih izazova u narednim decenijama, navodi se u izveštaju.

Novi način ishrane na zapadu, u određenoj meri moraće uključiti insekte, ali bi njihova upotreba najviše igrala ulogu u ishrani stoke.

Ričard Svanel, direktor Agencije za cirkularnu ekonomiju i efikasnost resursa (Wrap) izjavio je: “ U opasnosti smo da zemlju dostupnu za proizvodnju do 2020. godine iskoristimo do granica izdržljivosti. Neophodno je naći alternativne izvore proteina koji bi smanjili potrebu za obradivim zemljištem.”

Izveštaj takođe preporučuje upotrebu morskih algi koje imaju visoku hranljivu vrednost sa sastavom proteina od 65 do 90%. Meso proizvedeno u laboratorijama je takođe jedno od rešenja s obzirom da zahteva 99% manje zemljišta u procesu proizvodnje i pritom proizvodi 96% manje gasova sa efektom staklene bašte.

Brašno od mlevenih cvrčaka već je u upotrebi kao dobar izvor proteina u Severnoj Americi.

Suočavanje sa rastućim potrebama za mesom jedno je od ključnih pitanja u borbi protiv klimatskih promena.

Meso zahteva mnogo više zemljišta i vode za proizvodni proces. Govedina je najveći problem, s obzirom da je potrebno oko 28 puta više zemljišta od drugih vrsta mesa. Naučnici smatraju da bi pojedinci koji odustanu od upotrebe govedine smanjili svoj ugljenični otisak u većoj meri nego kada bi se odrekli upotrebe automobila.

Rešenja već postoje ali je za njihovu implementaciju potrebno naći način da se potrošači privole da uvedu insekte u svoju ishranu.

Milan Zlatanović

Izvor: theguardian