Inovativnost srpskih timova u svetskom takmičenju za čiste tehnologije

Srbija | Održivi razvoj

Foto: pks.rs

Finale „ClimateLaunchpad“, najvećeg svetskog takmičenja u poslovnim idejama za čiste tehnologije, održano je 30. juna 2017. godine u Privrednoj komori Srbije. Čak devet srpskih timova sa idejama iz oblasti energetske efikasnosti, hrane i poljoprivrede, cirkularne ekonomije i industrijskih tehnologija, predstavilo je svoje ideje žiriju. Pobednici su timovi „Freon Frog“, „Bambooing“ i „RioRE Brikuette“ koji su nagrađeni odlaskom na svetsko finale na Kipru u oktobru.

Nakon intenzivnog pripremnog perioda u trajanju od šest nedelja i uz podršku dva lokalna trenera, devet timova je predstavilo svoje poslovne ideje tokom Nacionalnog finala „ClimateLaunchpad“ u Beogradu. Žiri je imao veoma težak zadatak da odluči o pobednicima usled kvaliteta prispelih ideja. Pobednici su „Freon Frog“, Nevena Aksić i Miloš Ranić, „Bambooing“, Aleksandar Simić, i „RioRE Brikuette“, Dragojle Božić i Janko Božović, koji će predstavljati Srbiju u međunarodnom finalu oktobra ove godine na Kipru.

Tokom tog događaja na Kipru više od stotinu startup timova iz 36 zemalja širom sveta predstaviće svoje ideje međunarodnom žiriju i brojnoj publici.

Izabel Aras, savetnica za cirkularnu ekonomiju u PKS izjavila je da je zadovoljna što ovim preduzećima u zelenom poslovanju nudimo kroz naš projekat sa Climate-KIC platformu da predstave svoje ideje, kao i što možemo da ih podržimo u njihovom razvoju. Nadam se da će mreža i zajednica čistih tehnologija rasti u narednim mesecima i da ćemo uskoro videti više poslova povezanih sa životnom sredinom.

Misija ovog globalnog takmičenja je da nađe i podrži potencijal za čiste tehnologije u polju klimatskih promena. Takođe, na ovaj način se ambiciozni preduzetnici i startapovi obučavaju kako da razviju biznis i predstave se pred budućim klijentima i investitorima.

Ove godine u „ClimateLaunchpad“ učestvuje preko 350 timova iz 37 zemalja širom sveta, a Srbija je po prvi put deo tog zanimljivog i progresivnog takmičenja. Čak devet srpskih timova sa idejama iz oblasti energetske efikasnosti, hrane i poljoprivrede, cirkularne ekonomije i industrijske tehnologije predstavilo je svoje ideje stručnom žiriju koji su sačinjavali Miroslav Miletić, savetnik predsednika PKS Marka Čadeža, Nedeljko Milosavljević, Centar za transfer tehnologija Beogradskog univerziteta, Vuk Đukić, „South Central Ventures“ i Ognjen Stanković, Centar za inovacije PKS.

Srpskim timovima se pruža mogućnost da u slučaju pobede na Kipru osim značajne novčane nagrade od 10.000 evra dobiju i direktan pristup čuvenom „Akcelerator programu Climate-KIC“, glavnoj klimatskoj inovativnoj inicijativi EU.

izvor: pks.rs

Sandra Jovićević