Inicijativa za korišćenje letećeg pepela u građevinskoj industriji

Srbija | Održivi razvoj

Kostolac-1_rts

Direktor Sektora za strategiju, projektovanje i razvoj JP „Putevi Srbije“ gospođa Biljana Vuksanović izjavila je za „Auto Bild“ da je ovo preduzeće pokrenulo inicijativu za korišćenje letećeg pepela u građevinskoj industriji. Kako je istakla, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ima pozitivan stav prema ovoj inicijativi, kao i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine. Ona je dodala da je potrebno da sve bude u zakonskim okvirima.

Inače, u Republici Srbiji se tzv. leteći pepeo, nastao sagorevanjem lignita u termoelektranama, odlaže na deponije koje zauzimaju oko 1500 hektara. Istraživanja su pokazala da ovaj pepeo negativno utiče na životnu sredinu, ali da može sa uspehom da se koristi u građevinskoj industriji i izgradnji puteva.

U avgustu prošle godine na konferenciji „Korišćenje pepela iz termoelektrana na ugalj u građevinske svrhe“ zaključeno je da bi u Republici Srbiji trebalo da se koristi veći procenat pepela u građevinarstvu. Kako je istaknuto, korišćenjem pepela država bi imala višestruke koristi, pre svega smanjenje troškova izgradnje puteva i drugih objekata. Osim toga, sakupljanje i iskorišćenje pepela doprinelo bi i smanjenju zagađenja životne sredine, a samim tim i povećanju kvaliteta života.

Kada je reč o korišćenju ovakvog pepela u građevinskoj industriji u drugim zemljama, to je već postalo opšteprihvaćeno. Tako se od letećeg pepela proizvode cigle koje su čak 50 odsto jeftinije od običnih cigli, trajnije, a njihova proizvodnja emituje manju količinu ugljen dioksida u odnosu na proizvodnju običnih cigli. Osim toga, leteći pepeo može zameniti cement što doprinosi velikim uštedama u građevinskoj industriji. Beton koji sadrži ovakav pepeo ima bolje performance nego beton u čijem se sastavu nalazi cement. Takav beton je veće snage, njegova propustljivost je smanjena, trajnost mu je povećana, smanjen je termički raspad, toplota hidratacije i cvetanje. Takođe ima povećanu obradivost, smanjena mu je poroznost, poboljšana kohezivnost, a rad sa njim je olakšan.

Sandra Jovićević

foto: rts.rs