Informacija o „visokim“ vrednostima PM 10 posledica neispravnog uređaja

Vesti | Srbija

Na automatskoj stanici za praćenje kvaliteta vazduha prošle nedelje je u kasnim popodnevnim satima došlo do prekida u napajanju električnom energijom do 11 sati u ponedeljak, a po dolasku struje došlo je do problema u funkcionisanju analizatora.

Foto: Agencija za zaštitu životne sredine

Automatski detektor suspendovanih čestica PM 10 je pokazao nestabilnost u radu -„detektovao“ je netačne, a enormno visoke vrednosti.

Isti je isključen iz prenosa i preuzet na defektažu i servisiranje.

Agencije za zaštitu životne sredine odgovorno potvrđuje da tada prikazani-nevalidirani podaci nisu rezultat zagađenja, odnosno lošeg kvaliteta vazduha već posledica neispravnog uređaja.

Iz Agencije za zaštitu životne sredine naglašavaju da su jedini pouzdan izvor informacija o kvalitetu vazduha na osnovu rezultata merenja iz mreže od 33 automatske stanice za koje je odgovorna.

Sve aplikacije koje su dostupne građanima imaju isti princip rada: automatski preuzimaju rezultate monitoringa tih istih stanica, ali bez mogućnosti kontrole i validiranja podataka.

Na taj način se nehotično plasiraju informacije koje su rezultat automatske kalkulacije sa pogrešnim podacima i na taj način postaju dezinformacije.

Milisav Pajević