Indija traži kredit od Svetske banke za najveću solarnu elektranu na svetu

Svet

solar-indijaIndijsko ministarstvo za novu i obnovljivu energiju (MNRE) zatražilo je od vlade ove zemlje saglasnost da uzme kredit od Svetske banke u iznosu od 500 miliona dolara za izgradnju solarne elektrane.

Ova solarna elektrana će imati snagu od 750MW, a biće izgrađena u Radžastanu. U saopštenju koje je dala indijska vlada prošle nedelje stoji da će solarna elektrana u Radžastanu predstavljati prvu fazu kompleksa solarnih elektrana „Ultra-Mega Green Solar Power Project“ čija će ukupna snaga biti 4000MW. Vrednost prve faze solarne elektrane u Radžastanu procenjena je na više od milijardu dolara.

Podsetimo, ovaj poduhvat bi trebalo da bude izveden od strane 5 kompanija iz javnog sektora („Bhel“, „Powergrid Corporation of India“, „Solar Energy Corporation of India“, „Hindustan Salts Limited“, „Rajasthan Electronics and Instruments Limited“) na napuštenom zemljištu čiji je vlasnik „Hindustan Salts Limited“, preduzeće u potpunom vlasništvu Vlade Indije, a trebalo bi da bude završen za sedam do osam godina.

Kompleks će moći da proizvede 6400 miliona kWh električne energije godišnje, odnosno da napaja strujom 3 miliona domaćinstava. Takođe će dovesti do smanjenja ugljen dioksida za više od 4 miliona tona godišnje.

Kompanija „Rajasthan Electronics and Instruments Limited“ će biti zadužena za održavanje i upravljanje ovim solarnim kompleksom.

S.J.
Foto: ibtimes.com