Indija se okreće električnim vozilima

Mobilnost | Svet

Photo: Pixabay

Svaki automobil prodat u Indiji će do 2030. godine biti na električni pogon, prema planu indijskog ministra za energetiku gospodina Pijuša Gojala, koji ima za cilj smanjenje troškova uvoza goriva i održavanja vozila.

Poredeći svoj plan sa inicijativom promovisanja LED sijalica radi smanjenja troškova električne energije, ministar energetike je istakao da će učiniti sve da električna vozila budu samoodrživa. Industriji električnih vozila će, kako je dodao, biti potrebne dve-tri godine državne pomoći, ali bi nakon toga proizvodnju vozila trebalo da pogura potražnja, a ne podsticaji.

Čak 2,3 miliona smrtnih slučajeva godišnje se može povezati sa zagađenjem vazduha u Indiji, prema istraživanju ekološke organizacije Greenpeace, što je samo malo manje od broja smrtnih slučajeva povezanih sa pušenjem. Zbog visokog nivoa opasnog smoga, Indija gubi i 3 odsto bruto domaćeg proizvoda, a 2015. godine je pretekla i Kinu po broju smrtnih slučajeva zbog zagađenog vazduha. Nju Delhi je najzagađeniji grad u Indiji, prema izveštaju Greenpeacea.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević