Impresivni koraci podrške IPARD programa u Crnoj Gori

Vesti | Region

Šef Sektora za saradnju u Delagaciji EU u Crnoj Gori Herman Špic izrazio je zadovoljstvo što ponovo ima priliku da bude kod korisnika IPARD sredstava podrške koji su zahvaljujući ovo projektu napravili impresivne iskorake, kao što je vinarija Velimirović.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja

On je istakao da ovakvi primeri pokazuju da su fondovi Evropske unije i podrška Vlade Crne Gore došli u pravom trenutku, a da još veća podrška tek dolazi.

Više od godinu dana, kako je rekao, bio je u prilici da bude na otvaranju prvog poziva za IPARD program podrške, a potom da bude svedok velikog odziva crnogorskih poljoprivrednika i finalizacije tih projekata, u korist razvoja crnogorske poljoprivrede i ekonomije.

„Impresivan broj aplikacija poljoprivrednika na dva javna poziva pokazuje da su crnogorskoj poljoprivredi potrebne investicije.

Ali, veliko interesovanje, takođe, znači da je potrebno više vremena za evaluaciju i odobravanje projekata.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja

U tom pravcu, ohrabrio bi institucije da ulože sve napore da ubrzavaju procese ugovaranja podrške“, rekao je Herman Špic.

On je podsetio da je Evropska unija kroz IPARD obezbedila sredstva u iznosu od 39 miliona evra, što je uz učešće Vlade Crne Gore više od 80 miliona evra investicija u sektor poljoprivrede.

Takođe, uputio je poziv farmerima i preduzetnicima da iskoriste i naredne javne pozive i bespovratnu podršku, kao šansu da unaprede svoje poslovanje.

Milisav Pajević