Ilon Mask poslao Nasine astronaute u svemir

Vesti | Svet

Kompanija Ilona Maska, „SpejsEks“, kompanija Ilona Maksa, u saradnji sa američkom Agencijom za istraživanje svemira (NASA), poslala je četiri autronauta na put ka Međunarodnoj svemirskoj stanici, nešto posle dva sata iza ponoći.

Ovo je prvi put u istoriji da Nasine astronaute lansira privatna kompanija.

Nakon početnog odlaganja usled vremenskih prilika, raketa „Falkon 9“ krenula je ka svom odredištu u 01:27 sati posle ponoći iz svemirskog centra „Kenedi“ na Floridi. Posadu čine tri Amerikanca i jedan Japanac, od tog broja posadu čini jedna žena.

Let do odredišta bi trebalo da traje skoro trideset časova (27 sati i 30 minuta), a kapsula „Dragon“  će zajedno sa putnicima ostati u Međunarodnoj svemirskoj stanici sve do proleća.

Mnogi mediji su preneli da je Ilon Mask, osnivač i izvršni direktor „SpejsEksa“, bio primoran da nadgleda lansiranje iz svog doma usled „blagog oblika“ koronavirusa. NASA ne dozvoljava da iko, ko se testira pozitivan na koronavirus, uđe u Svemirski centar „Kenedi“.

Posadu predvodi komandant Majk Hopkins, pukovnik vazduhoplovstva, a članovi kapsule „Dragon“ nose simboličan naziv „Elastičnost“ („Resilience“)  u znak rasne i rodne jednakosti, čemu svedoći sastav ove misije.

Članovi posade su fizičarka Šenon Voker, komandant mornarice Viktor Glover, koji je ujedno i prvi crni astronaut koji je otišao na Međunarodnu svemrisku stanicu, kao i Japanac Soići Nogući, koji je ovim letom postao prvi astronaut koju je u poslednjih 40 godina lansiran u svemir na tri različite vrste letelica.

Kapacitet kapsule „Dragon“ je veći od uobičajene svemirske kapsule u koju staju maksimalno po tri astronauta – u „Dragon“ kapsulu može komotno da se smesti i do sedam članova posade.

Prošlog meseca dvoje Rusa i jedan Amerikanac su već sleteli iz Kazahstana na Međunarodnu svemirsku stanicu, pa će posada imati i društvo tokom svog višemesečnog boravka u svemiru.

Jovana Canić