ILON MASK: Naši solarni krovovi biće jeftiniji od tradicionalnih i imaće doživotnu garanciju

Foto: tesla.com

Veče pred puštanje Tesla solarnih panela u prodaju, 9. maja, direktor kompanije, Ilon Mask, predstavio je javnosti ključne informacije za ovaj projekat.

Mask je putem društvene mreže Tviter najavio početak isporuke Tesla solarnih panela. U on je u svom tvitu obećao da će isporuka biti dostupna u većini zemalja širom sveta. Ovom prilikom je takođe pojasnio da bi ljudi mogli da očekuju navedene isporuke u Sjedinjenim Američkim Državama krajem 2017. godine, a da će na inostrane lokacije isporuke stići početkom naradne godine.

Međutim, druga objava je, čini se, izazvala još veću pažnju javnosti – solarni krovovi će imati doživotnu garanciju.

Na sajtu kompanije Tesla su nedavno objavljene i sve informacije koje su potrebne za naručivanje solarnih panela. Između ostalog, istaknuta je garancija da ovaj proizvod nema rok trajanja.

 – Solarne ploče su toliko izdržljive, da im se neće biti ništa, šta god da se dogodi sa objektom – navodi se u saopštenju na sajtu kompanije Tesla.

U gifu su, ilustracije radi, prikazani Teslini solarni paneli i ploče tradicionalnih krovova.

Između ostalog, ova garancija u skladu je sa tvrdnjama Elon Maska, da će ugradnja Tesla solarnih krovova biti finansijski povoljnija od izgradnje tradicionalnih krovova, uzimajući u obzir da je isplativost investicije jedna od najčešćih prepreka kada su u pitanju ulaganja u obnovljive izvore energije.

Na sajtu su navedeni i razlozi zašto bi uopšte bilo korisno instalirati solarne panele na krovove. Neki od njih, poput smanjenja iznosa računa za potrošnju električne energije, već su dobro poznati široj javnosti. No, takođe su dostupna i objašnjenja kako bi objekat nakon instalacije solarnih panela mogao da postane samoodrživ, i omogući potpuno isklučivanje sa postojeće mreže za distribuciju.

– Sa integrisanim zidnim Tesla baterijama, Sunčeva energija prikupljena tokom dana se akumulira unutar baterija i biva dostpna u svakom trenutku za lične potrebe u objektu – navodi se iz ove kompanije.

Ono što je navedeno, samo su neki od razloga što je kompanija Tesla odlučila da pokrene Solar Siti u novembru 2016. godine. Projekat Solar Siti je osmišljen tako da objedini sva moguća energetski efikasna rešenja za objekte. Ovo je jedan od Tesla projekata koji mnogo obećava. Postojeće studije Nacionalne laboratorije za obnovljive izvore energije, kao i mnoga druga istraživanja u Sjedinjenim Američkim Državama sugerišu da bi 25 odsto energetskih potreba SAD mogle da se proizvedu samo pomoću solarnih panela.

Naravno, nije svaki krov idealan za postavljanje solarnih panela, jer kombinacija mnoštvo faktora određuje količinu struje koja na krovu objekta može da se generiše. Ovi faktori obuhvataju prosečnan broj sunčanih dana područja na kom se objekat nalazi, ali i količinu Sunčeve svetlosti kojoj je omogućeno da nesmetano stigne do krova, a da je pritom ne zaklone visoke zgrade i drveće.

U tom pogledu, Tesla je omogućio analizu isplativosti ovakvog ulaganja. Za sada, ukoliko živite u Sjedinjenim Američkim Državama, možete dobiti procenu na osnovu podataka dobijenih iz kompanije Google koja je na krovove već instalirala Tesla solarne panele.

M. N.

Izvor: futurism.com