IKEA otvara najodrživiju prodavnicu u Beču

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto: Facebook (screenshot)

Beč uskoro dobija najodrživiju IKEA prodavnicu na svetu. Ovaj prodajni objekat biće potpuno prilagođen navikama savremenih kupaca.

Smeštena u glavnoj trgovačkoj ulici austrijske prestonice „Mariahilferstrasse“, sedmospratna zgrada će biti povezana sa železničkom stanicom, a kompanija će kupcima obezbediti i parking za bicikle, ali ne i za automobile, a sve sa ciljem podsticanja održive mobilnosti.

U zvaničnoj prezentaciji projekta savetuje se da se potrošači, kada dolaze u novu zelenu IKEA prodavnicu, okrenu korišćenju javnog prevoza, vožnji bicikla ili pešačenju. Smatra se da za građane Beča to ni neće predstavljati problem, s obzirom na to da malo ko koristi motorna vozila u samom centru grada i da čak i gradske vlasti ohrabruju Bečlije da kroz čistije vidove transporta smanje svoj ugljenični otisak.

Bečka IKEA biće zaodenuta u zeleno ruho. Pored biljaka zasađenih po fasadama, planirana je i krovna bašta sa 160 stabala na zgradi. Zanimljivo je da će ona biti dostupna građanima i van radnih sati. Drveće će igrati ulogu u hlađenju i grejanju objekta, ali će se pozitivno odraziti i na mikroklimu.

U zgradi prodavnice nalaziće se i hostel, a mušterijama će na raspolaganju biti i raznovrsna ponuda hrane.

Cilj arhitekata bio je da stvore opušten prostor u kome će uživati čitava zajednica.

Otvaranje prodavnice najavljeno je za jesen 2021. godine.

Jelena Cvetić