II Međunarodna konferencija o urbanističkom planiranju – ICUP2018

Srbija

Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije

U organizaciji Građevinsko-arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Nišu, Klaster urbanog planiranja i Zavoda za zaštitu prirode Srbije, nedavno je održana II Međunarodna konferencija o urbanističkom planiranju – ICUP2018 u Nišu.

U radu konferencije učestvovalo je oko 150 stručnjaka, istraživača, studenata iz svih oblasti urbanog planiranja iz zemlje i inostranstva, kao i predstavnici opština i stručnih i naučnih instucija i nevladinih organizacija iz regiona, u cilju razmatranja u kom pravcu se razvijaju gradovi i kako kreirati sigurnije i bolje životno okruženje.

Rad je realizovan kroz plenarna predavanja i tematske sesije koncipirane tako da omoguće interaktivnost i dijalog, tokom kojih su mnoga pitanja otvorena i na kojima će se morati dalje intezivno raditi.

Tokom Konferencije predstavljeni su naučni i stručni radovi o planiranju i izgradnji objekata obnovljivih izvora energije, objekata u zaštićenim prirodnim dobrima, planskim i urbanističkim dokumentima i primerima dobre prakse korišćenja prirode u gradu.

U programu otvaranja Konferencije, učesnike je u ime Zavoda pozdravio mr Danko Jović, rukovodilac Kancelarije Zavoda za zaštitu prirode Srbije u Nišu, dok su stručna predavanja održali dr Dragana Ostojić, načelnik za zaštićena područja „Stanje, koncept i perspektive prirodnog dobra Parka prirode „Šargan-Mokra gora“, Marija Trikić, ing. pejsažne arhitekture „Primer dobre prakse zaštite u gradu: Spomenik prirode „Park Bukovičke banje“ i dr Saša Branković, ihtiolog „Obnovljivi izvori energije i zaštita prirode“.

Originalni naučni radovi preporučeni od strane recenzenata i prihvaćeni od strane Naučnog odbora biće publikovani u Zborniku radova Konferencije. U cilju sagledavanja teme skupa na međunarodnom nivou, ovogodišnji predavači po pozivu bili su prof. dr Margareta Breil iz Italije, prof. dr Marcus Collier iz Irske i prof. dr Ali A. Alraouf iz Katra.

Izvor: Zavod za zaštitu prirode Srbije

Milisav Pajević